Обсъдиха предизвикателствата пред адаптацията на децата-бежанци в България

1170
Обсъдиха предизвикателствата пред адаптацията на децата-бежанци в България
Снимка: Getty images/Guliver

По инициатива на Българския Червен кръст и на Международната неправителствена организация „Тер дьо зом” бе организирана кръгла маса, посветена на темата за децата бежанци и предизвикателствата пред тяхната адаптация и интеграция в България. Форумът се организира в отговор на необходимостта от активен диалог между всички заинтересовани страни по отношение подкрепата на децата в бежанските центрове и по повод проект: „Да подобрим живота на децата бежанци в България”, финансиран от „Тер дьо зом” и изпълняван от БЧК.

По време на събитието бяха представени българският опит и този в регионален контекст по отношение грижите за деца и младежи, принудени да напуснат родните си места. Обсъдени бяха предизвикателствата и добрите практики от работата на отговорните институции, местната власт и неправителствените организации, свързани с интеграцията на децата бежанци в България.

В събитието участие взеха посланиците на Кралство Нидерландия и Република Словакия, както и представители на дипломатическите мисии на други държави-членки на ЕС, омбудсманът на Република България Мая Манолова, представителят на ВКБООН в България Матайс Льо Рут, председателят на ДАБ при МС Петя Първанова, представители на МТСП, МВР, МЗ, МОН, ДАЗД, АСП, на Дирекция „Миграция”, на Столична община, на Представителство на Европейската комисия в България и на редица неправителствени организации.

Нов контингент от 20 унгарски полицаи на сръбско-българската граница

Нов контингент от 20 унгарски полицаи пристигна в Сърбия и веднага бе изпратен на сръбско-българската граница, съобщи БГНЕС. Унгарскит...

С изказвания по темата форумът бе открит от председателя на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров, генералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов, представителя на ВКБООН Матайс Льо Рут, председателя на ДАБ Петя Първанова, омбудсмана на републиката Мая Манолова и от предствителя на УНИЦЕФ в България Мария Хосе Конде. Модератор на кръглата маса бе д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

„Темата е от изключителна важност. Ситуацията е много сложна в световен мащаб и понякога липсва политическа воля. Цената, която плащаме всички, е много висока, но най-тъжно е за тези уязвими деца. Затова трябва да сме наясно какво можем да направим, за да нормализираме техния живот.” – бяха встъпителните думи на акад. Христо Григоров. Проф. д-р Красимир Гигов допълни казаното и направи кратка равномсетка за свършеното от БЧК през последните години в подкрепа на децата бежанци и пожела спорна работа на инициативата.

Представителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България Матайс Льо Рут подчерта ролята на добрата обратна връзка през годината и стабилната основа, върху която сме стъпили в момента, както и отличното партньорство между отговорните институции. Той изтъкна активността на гражданското общество и припомни, че закрилата за децата бежанци е неотделима част от закрилата за бежанците изобщо. Льо Рут спомена и нуждата от повече квалифициран експертен персонал и още веднъж се обяви срещу агресивното говорене от страна на медиите.

В своето изказване председателят на ДАБ Петя Първанова каза: „Проблемите пред непридружените непълнолетни и малолетни лица са предизвикателство за всички служители, сблъскващи се с тях. Много често, за съжаление, след регистрация тези деца изчезват и стават жертва на различни ситуации. Аналогична е картината в ЕС. Промяната в семейния кодекс за настойниците-попечители вече е факт и е крачка напред към поставените цели. 77 деца вече посещават българско училище. Работим активно с другите организации и вярвам, с общи усилия, ще постигнем добри резултати.”

Две жертви в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос

Двама души са били убити, а други двама ранени след като пожар избухва в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос през нощта в четвъртък...

Специално участие в кръглата маса взе омбудсманът на Република България Мая Манолова, представяйки свършеното до момента от ръководената от нея институция. Г-жа Манолова изтъкна, че защитата на децата и особено на най-уязвимите, каквито са непридружените деца бежанци, е неин приоритет. Манолова сподели, че заедно с екипа си през лятото са извършили обстоен мониторинг на бежанските центрове в страната и е изготвен специален доклад, внесен в парламента за разглеждане, което предстои. В него освен изводи за текущото състояние, има и препоръки, които съществено ще допринесат за подобряване ситуацията на децата бежанци, които пътуват сами и непридружени. Един от основните проблеми в нормативната уредба е проблемът с настойник-попечителя на непридружени непълнолетни бежанци.

В последващата дискусия се включиха активно всички присъстващи, които представиха своята дейност, успешните практики и предизвикателствата, с които ежедневно се борят по темата.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com