Очаква ни хлядно лято, прогнозира метеоролог

8807
Очаква ни хлядно лято, прогнозира метеоролог
Снимка: Getty Images / Guliver

Tенденцията според мен е за едно по-хладно лято и една нормална пролет. Казвайки искам да изтъкна, че в резултат на промените честотата и интензивността ще бъдат малко по-високи. Това каза метеорогологът д-р инж. Константин Цанков във връзка с изминалите проливни дъждове в страната ни.

Изключително рисковано е да се правят дългосрочни прогнози, защото е твърде вероятно те да не се сбъднат. „Аз си правя известни изводи, но прогнозите трябва да бъдат регионални. Ние сме определен регион, който обхваща балканския полуостров. Една малка частичка сме от Европа", допълни експертът за агенция "Фокус".

Лято няма да има - август също ще бъде дъждовен

Настъпващият след броени дни месец август ще бъде дъждовен в Западна България, в източната част на страната ще преобладава слънчево вре...

На картата ние сме в един регион с Турция и Гърция, макар че има съществени различия. Това са вече конкретни разлики, които се знаят от нашите метеоролози и хидролози. 

На въпрос дали е се наблюдава тенденция към изчезване на преходните сезони, д-р Цанков отговори: „Мненията са разделени, но по принцип ние наблюдаваме едно заглаждане на сезонната изменчивост. Това може да бъде и някакъв цикличен характер на повторение, но в последните няколко години има такава тенденция. Нищо конкретно, нищо сигурно в момента не може да бъде обявено”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com