Очаква се нормализация на потреблението на хляб през есента

14384
Очаква се нормализация на потреблението на хляб през есента
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Мариана Кукушева: Цената на хляба пада при намаление на ДДС ставката

Мариана Кукушева е завършила педагогика в Югозападния университет. Специализирала в Университета по хранително-вкусови технологии в Пло...

Намалили сме наполовина консумацията на хляб

Драстичен спад в потреблението на хляб отчитат производители. До 40-50% по-малко самуни и други хлебни изделия се купуват в Добруджа,...

През лятото намалява вътрешното потребление на хляб в страната, но през есента се нормализира. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Марияна Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес”.

63% от купения от магазини във Великобритания хляб има следи от пестициди

Ново британско проучване показва, че в 63% от пробите, взети от купен от магазина хляб, има поне един пестицид. При 17% от пробите им...

Тя обясни: „Това е нещо, което се случва всяка година по това време. През лятото намалява вътрешното потребление на хляб в страната. Това е така, защото сезонът е такъв и високите температури не предполагат увеличение на консумацията на тестени и сладкарски изделия, така че дотук няма нищо тревожно".

Обикновено юли и август са в най-ниската точка на потребление на хляб в страната. Това е нещо, което се е превърнало в практика в последните 10-12 години, обясни Кукушева.

„От есента се очаква да се нормализира потреблението. Още повече статистиката се създава от икономиката на светло. С оглед на това, статистически данни се вземат от потреблението на хляб от детски градини, училища, индустриални потребители от рода на обществени заведения за изхранване, така че това е нещо много обяснимо, тъй като тези посочени места през лятото нев работят”, уточни председателят на Консултативния съвет по зърното.

Според нея в последните 2 години българинът се е върнал към потреблението на хляб.

Драстичен спад в потреблението на хляб отчитат производители. До 40-50% по-малко самуни и други хлебни изделия се купуват в Добруджа, твърдят от фурните.

Най-малките едва издържат на кризата, има опасност от фалити, предупреждават хлебари, написа в днешния си брой вестник "Стандарт". "Надеждата ни е с края на отпускарския сезон и започването на учебната година продажбите да се вдигнат", каза за "Стандарт" шефът на браншовата структура на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com