Официално: Ирина Бокова е номинацията на България за генерален секретар на ООН

3776
Официално: Ирина Бокова е номинацията на България за генерален секретар на ООН
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи съобщи тази вечер на сайта на институцията, че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е българската номинация за генерален секретар на ООН. 

Във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет, Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН), се казва в краткото съобщение на външното ни ведомство.

ВМРО: Кристалина Георгиева постъпи достойно, сега да номинираме Бокова

След достойната позиция на Кристалина Георгиева, че ще се фокусира върху отговорностите си в Европейската комисия, вече е време българс...

"С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН", се казва като част от мотивацията.

Писмото е подписано от министъра на външните работи Даниел Митов днес, 9 февруари 2016 година.

Новината от външно министерство идва, след като вчера българският еврокомисар и зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева заяви, че ще отдаде цялото си внимание на проблемите на ЕС и на настоящите си задължения. В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов Георгиева е потвърдила ангажиментите си в ЕК, съобщиха от правителствената пресслужба. С това Кристалина Георгиева намеква, че няма амбиции да се бори за поста генерален секретар на ООН. Тя бе спрягана от редица медии като силна потенциална кандидатура, наред с тази на Бокова.

Пред дни Бойко Борисов беше казал, че номинацията на България за генерален секретар на ООН ще стане ясна до март.

АИКБ подкрепи Бокова

Асоциацията на индустриалния капитал в България се обръща към компетентните държавни институции с призив официално да се издигне канд...

Кандидатурата на Ирина Бокова беше подкрепена от редица политици, български работодателски организации и други. Лидерът на АБВ Георги Първанов дори постави ултиматум, че ако правителството не подкрепи шефа на ЮНЕСКО, то АБВ ще оттегли подкрепата си. В международните среди се смята, че е дошло времето кандидат от Източна Европа да оглави ООН. Силна номинация от тази част на света, още повече жена, ще бъде добре поставена кандидатура, а кандидатурата на Бокова получи подкрепата и на руския представител в ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com