Околосветско пътешествие в света на бирата

1710
Околосветско пътешествие в света на бирата
Снимка: Envato

Знаете ли, че пивото е една от най-старите алкохолни напитка в света? Първият писмен документ с информация за бира датира от 9-тото хилядолетие пр.н.е. Древните шумери използвали топла бира при зъбобол (сякаш топлата бира не е достатъчно наказание сама по себе си), а през Средновековието пиели пиво като средство против камъни в бъбреците. Всеки смелчага може да пробва най-силната бира в света, която съдържа 67% алкохол и може да се закупи срещу 80 долара в Шотландия. Ако с тези факти заинтригувахме вниманието ви, не пропускайте нашето бирено приключение.     

В следващите редове ще разгледаме 5 примера за перфектно съчетание между пивка бира, апетитна храна и интересни практики и обичаи от целия свят. Затегнете бирените коремчета с предпазен колан и да започваме вълнуващото пътешествие в света на хмела, малца, ечемика, маята и може би някоя друга тайна съставка.

1. Германия     

Нямаше как да не открием списъка с бирени приключения с най-посветената нация, що се отнася да бирата – Германия. Любовта на немците към пивото е известна в цял свят, но знаехте ли, че по време на традиционните фестивали в Бавария се организират състезания по издръжливост с бира в ръка? Идеята е всички участници да издържат най-дълго време с протегната ръка, в която държат литрова халба, като целта е да се види кой ще успее да задържи най-дълго, без да разлее нито капка. След няколко рунда вероятно тези халби започват да ви се струват по-тежки от БМВ!         

2. Испания

Нека продължим със слънчева Барселона, където местните жители са усвоили перфектно комбинацията между бира и пататас бравас. Пататас бравас са хрупкави пържени картофи, задушени в пикантен доматен сос и сос Айоли. В устатата ви ще се разиграе истинска фиеста! Съчетайте тези пържещи картофи с охладен испански лагер и ще получите вкус, който ще ви накара да викате "Оле!" с всяка хапка.

3. Ирландия

Няма как да подминем веселите жители на остров Ирландия, които наистина знаят как да се забавляват в компанията на халба с вкусен ирландски стаут. По време на колоритния празник на Св. Патрик ирландците имат доста интересна традиция, наречена „Великото преследване на леприконите“. Местните се преобличат като леприкони и участват в забавна надпревара по улиците. Играта свършва, когато малките палави същества бъдат хванати заедно с техните гърнета със злато, които в повечето пъти се оказват пълни с вкусна ирландска бира. 

4. Сърбия

Всяка страна се гордее със своите национални богатства, а когато говорим за Сърбия, те могат да бъдат обощени в една дума – плескавица. Това пикантно месно ястие, често пълнено със сирене и гарнирано с различни подправки, е сбъдната мечта за всеки месояден. Ако съчетаете плескавицата с чаша студена сръбска крафт бира, ще получите експлозия от наситени вкусове, които ще ви карат да отскачате все по-често до западната ни съседка.

5. България

След резкия завой към Балканския полуостров, България изглежда като логична последна спирка на краткото бирено пътешествие. Комбинациите между българската кухня и бирата могат да засенчат дори горд баварец. Всеки от нас поне един път е опитвал следните съчетания-шедьоври: гореща шкембе чорба и студена бира, кебапче или кюфте със свежо пиво и гордостта на родното Черноморие – цаца, картофки и бира. Изглежда, че и ние сме дали доста за развитието на света на пивото. И като за финал една тематична житейска мъдрост – в жегите първата бира е животоспасяваща, а следващите .... животоподдържащи.

Ако се чувствате привлечени от биреното приключение около света, не губете надежда, защото магазините на BILLA ви очакват, заредени с богат асортимент от над 100 вида бира. Освен традиционните чешки и немски бири, това лято в по-големите магазини от мрежата на BILLA могат да бъдат открити още бири от Испания, Ирландия, Сърбия, Турция и Белгия, както и богата селекция от атрактивни български крафт бири. Не забравяйте да им се наслаждавате  с удоволствие и мярка и не на последно място – в добра компания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com