Окончателно: Нови сгради може да се строят и без предварително да има наличие на улици

7271
Окончателно: Нови сгради може да се строят и без предварително да има наличие на улици
Снимка: iStock/Guliver

Драмата с така наречената "улична регулация" видя своята развръзка. Констиуционният съд (КС) излезе с решение по влязлата в сила поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) придобила известност като поправката "Здравков - Фандъкова". Въпросната поправка забранява новото строителство докато обищината не придобие цялата собственост върху терените през, които минава дадена улица по устройствения план на населеното място. Сега КС отмени поправката, както и още един текст.

Първата обявена за противоконституционна разпоредба от ЗУТ – чл. 148, ал. 16, въведе ново изискване, за да бъде издадено разрешение за строеж – да има приложен подробен устройствен план (ПУП) за улицата, на която ще се изгражда нов обект. Какво означава да има приложен ПУП за регулацията определя §22 от заключителните разпоредби на ЗУТ и той предвижда, че такъв е налице, ако на собствениците на имоти, които са предвидени за улици, са платени обезщетенията за отчуждаването им или поне са сключени окончателни договори за прехвърлянето. Т.е. общината вече трябва да е собственик на всички части от парцели, които са предвидени за изграждането на улица и едва когато това е факт, човек ще може да получи разрешение за строеж в собствения му имот.

Парламентът отхвърли още едно президентско вето - този път за ЗУТ

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Промените в ЗУТ б...

В чл. 178, ал. 3, т. 5 ЗУТ, който КС също отмени, беше предвидено, че строежите не се въвеждат в експлоатация, ако "не са изпълнени мероприятията по изграждане на улици, пътища или алеи, свързващи обекта с уличната или пътната мрежа и осигуряващи нормален достъп до съответния поземлен/урегулиран поземлен имот".

Според становищата на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, които бяха поискани от Конституционния съд, с тази поправка на практика се въвежда строителна забрана. Когато беше прокарана в парламента поправката, скритата цел беше Столична община да си реши проблема с отчуждителните процедури, но така постави сериозни пречки пред строителната дейност във всички останали общини в страната. Това е и една от индиректните косвени причини за поскъпването на имотите.

В Столична община няма обявени срокове или планове за отчуждителни процедури за пътища, поради което не е ясно кога в даден квартал, най-вече новите, ще се прокарат улиците определени по устройствения план. За да изпълнят проектите си, инвеститорите се принудиха да изкупуват терените и да ги даряват на общината. Тези допълнителни разходи впоследствие се калкулират в цената на новите жилища.

Според неофициална информация, главният архитект на София Здравко Здравков е силно притеснен имиджово заради целия ход на събитията. На всичкото отгоре служебният регионален министър Виолета Комитова е заложила в нови промени в ЗУТ именно премахването на поправката "Фандъкова - Здравков" по отношение на уличната регулация.

НСИ: София и Пловдив са с най-много разрешителни за строеж на нови жилищни сгради

През третото тримесечие на 2021 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 846 жилищни сгради с 8 877 жилища в тях...

Автор: Добринка Златкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com