Опасно време в някои части от страната, бедствено положение в Смолян

7946
Опасно време в някои части от страната, бедствено положение в Смолян
Снимка: БГНЕС

Предупреждение за опасно време е в сила за днес за някои части от страната. Оранжев код за обилни валежи е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково. Там се очаква да падне дъжд до 40 и повече литра на квадратен метър. Жълд код за сериозно количество валежи е в сила за 14 области в Югозападна, Северна и Централна България.

Смолянската община от снощи е в бедствено положение, обявено заради проливните дъждове и пълноводието на реките Черна и Бяла и прелелите дерета.

Отводниха участък от бул. "Цар Борис III" в столицата

Отводнен е участъкът от бул. "Цар Борис III" при бул. „Никола Петков”, който беше наводнен от подземната река под булеварда...

Oбластният управител Недялко Славов каза, че валежите в областта през изминалата нощ не са били толкова интензивни. Това е допринесло и за лекото спадане на нивата на реките, но те остават сравнително високи - близо до критичните нива.

Валежите през нощта не бяха толкова интензивни, въпреки че навсякъде в областта продължава да вaли на интервали. Този факт позволи оттичане и леко спадане на нивата на реките, което на този етап, но те остават сравнително високи, близо до критичните нива.

"Нощта премина сравнително спокойно, без инциденти. Няма евакуирани хора", заяви той. Областният управител добави, че има поражения по пътищата, на места има пропадания, свличания, но затворени пътища няма.

"Единствено ограничаваме и осигуряване на преминаване само в едното платно, там където има подобни срутища. Между Смилян и Могилица, точно на разклона за Киселчово, републиканският път вчера поддаде, при километър 18 900 и там е осигурено преминаване в едното платно. Откъм Жребево и Кестен, там реката е много плитка и редовно излиза на пътя. Всъщност е затворен пътя до Жребево и Кестен, но пък селата са нависоко, така че опасност за хората няма", допълни Славов. 

Оранжев код за обилни валежи е обявен в 4 области на страната

Оранжев код за обилни валежи е обявен в 4 области на страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидролог...

Кметът на смолянското село Смилян Чавдар Червенков съобщи, че семейство от 8 души е било евакуирано. Къщата им се намира на границата на река Сивинска и водата е успяла да се просмуче в основите на сградата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com