Още 11 нови случая на коронавирус у нас (ВИДЕО)

7182
Още 11 нови случая на коронавирус у нас (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

201 са регистрираните с коронавирус в България. 11 са новите случаи за деня. Единствено новите, които са, в Дупница един пациент доказан, в Пазарджик са двама, които са семейство. Другите са в Добрич още един контактен пациент и в София седем лица. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб за борба с коронавируса, по време на редовния вечерен брифинг.

Ген. Мутафчийски спомена, че Българската банка за развитие е направила дарение в размер на 200 000 лева и Александровска болница е получила от Българския енергиен холдинг дарение в размер също на 200 000 лева.

Началникът на щаба обясни, че ще се предложи всяка болница в срок от три дни да представи обособени отделения за лечение на коронавируса във връзка с изчерпването на капацитета на ВМА и "Пирогов". Тези отделения трябва да бъдат оборудвани с реанимационни легла, уточни още ген. Мутафчийски.

Никога и никой не е забранявал да работят тоалетните в бензиностанциите  - така началникът на щаба отговори на въпрос за това, че има сигнали, че граждани не се допускат до санитарните помещения на бензиностанциите. Ген. Мутафчийски поясни, че щабът е отправил препоръка за фанатична дезинфекция на тези помещения, защото е доказано, че коронавирус остава по тях.

Ген. Мутафчийски отново припомни симптомите на вируса - температура, суха кашлица, болки в гърлото, задух, натиск върху гърдите, както и в малък процент диария. Началникът на щаба отново подчерта, че ако пациентът има симптоми, трябва да се обади на личния си лекар по телефона, който преценява дали е необходимо болнично лечение - особено в случая със задух и натиск в гърдите.

По думите на ген. Мутафчийски България може да очаква съдействие от китайски лекари, като такива преговори се водят с китайското посолство.

За предпазните средства за стоматолозите, ген. Мутафчийски отбеляза, че логистичният щаб се занимава с това и той регулярно разпределя защитни средства и за личните лекари, и за зъболекарите.

Стана ясно, че двама са критично болните пациенти, които се намират в "Пирогов", обясни началникът на щаба. Освен това двама от пациентите, които са били на домашно лечение, са поканени да бъдат приети на болнично.

Foreign Policy: Как ще изглежда светът след коронавируса?

Както в случая с падането на Берлинската стена или краха на Lehman Brothers, пандемията на коронавирусът разтърси самата основа на свет...

Припомняме, че по-рано министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха извънредно правителствено заседание чрез видеоконферентна връзка.

В рамките на заседанието кабинетът реши, че забранява износът на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение за износ, издадено по реда и условията на регламента от министъра на здравеопазването или оправомощено от него лице.

Какви съвети дава Световната здравна организация във връзка със запазването на психичното здраве в условия на глобална пандемия, четете в този материал.

Темата с коронавируса продължава и в нашия блог.

Още подробности вижте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com