X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 март

19996
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:00 ч., 23 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 201 са регистрираните с коронавирус в България. 11 са новите случаи за деня. Единствено новите, които са, в Дупница един пациент доказан, в Пазарджик са двама, които са семейство. Другите са в Добрич още един контактен пациент и в София седем лица. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб за борба с коронавируса, по време на редовния вечерен брифинг.

🔘 Ген. Мутафчийски спомена, че Българската банка за развитие е направила дарение в размер на 200 000 лева и Александровска болница е получила от Българския енергиен холдинг дарение в размер също на 200 000 лева.

🔘 Началникът на щаба обясни, че ще се предложи всяка болница в срок от три дни да представи обособени отделения за лечение на коронавируса във връзка с изчерпването на капацитета на ВМА и "Пирогов". Тези отделения трябва да бъдат оборудвани с реанимационни легла, уточни още ген. Мутафчийски.

🔘 С достатъчно голямо мнозинство - 118 гласа, парламентът подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. Ветото беше в два аспекта – фалшиви новини и спекула. Съгласно гласуването днес, отпада параграф 3, т. 2, буква "а". Това е точно текстът, според който се влиза в затвора до 3 години и се налага глоба от 1000 до 10 000 лева за разпространение на "невярна информация" за заразителна болест. Текстът влизаше като поправка в Наказателния кодекс, чл. 326. 180 депутати от общо 180 гласували се съгласиха тази поправка да отпадне.

🔘 Правителството прие забрана за износ на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни без разрешение, издадено от министъра на здравеопазването.

🔘 Патриарх Неофит призова: Да се съобразим с извънредното положение и да носим вярата като щит

🔘 Стана ясно, че болният лекар във Велико Търново е в болница. Първоначално е бил там заради пневмония, тогава не е било ясно, че е бил болен от коронавирус. Бил е пуснат за домашно лечение, след това се е влошил, върнат е в болницата и е установено, че е поразен от COVID-19.

🔘 Около 10 000 души пристигат от чужбина и не на всички трябва да се прави тест за коронавирус. Преценката е на личния лекар според клиничната картина, каза още той.

🔘 Болните пациенти се лекуват в болници, но те - болниците не се затварят, подчерта проф. Мутафчийски.

🔘 592 легла за пациенти с COVID-19 се подготвят в Пловдив

🔘 Пулмолог за коронавируса: Маски на първо място да се носят от болни и грижещи се за болни

🔘 В Банско лекари консултират пациенти онлайн.

🔘 Разкази от първо лице: Как живеят българите в страни с коронавирус? (СНИМКИ)

🔘 Димитър Манолов: Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск

🔘 Депутатите ще дебатират по наложеното частично вето от президента Румен Радев върху т.нар. Закон за извънредното положение и мерките в него. Мотивите му вижте тук.

🔘 Кризисният щаб ще се срещне със Светия синод, за да го убеди от необходимостта за строга карантина по отношение на религиозни обреди, на които се събират много хора.

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 17 държави, включително Иран и Венецуела, са поискали от Европейския съюз финансова помощ във връзка с болестта, причинена от новия коронавирус.

🔘 В Италия нещата продължават да вървят зле – около 6000 нови случая за денонощие и потвърдено болните там са 63 927. Смъртните случаи са 6 078, като за денонощието новите смъртни случаи са 602. Сериозните и критичните случаи са общо 3009. За оздравели се считат 7 432.

🔘 В Испания потвърдено болните са 33 089. Смъртните случаи са 2 207. Сериозните и критични случаи, нуждаещи се от болнично лечение, са 1141. За оздравели се считат 3 355 души.

🔘 Германия е третата най-засегната държава – официално там има 29 056 болни. Смъртните случаи обаче са неизмеримо по-малко – 118, т.е. за последното денонощие има 10 нови, за оздравели се считат 422. Средната възраст на лицата, инфектирани с вируса, е 45 години, а средната възраст на починалите – 82 години. 67% от заболелите са мъже. Тези данни оповестиха от германският институт „Роберт Кох“, след като а направили внимателен анализ на данните досега в страната.

🔘 Първият тест на германския канцлер Ангела Меркел за коронавирус е отрицателен, обяви официалният представител на кабинета на министрите на Германия Щефан Зайберт за ДПА. В следващите дни ще бъдат направени още тестове.

🔘 Във Франция болните са над 20 000, като там тестват само хора с по-сериозни симптоми. Смъртните случаи са 862. За оздравели се считат между 1500 и 2200 души. Иначе френският парламент прие двумесечния закон за въвеждане на извънредно положение заради коронавирусната епидемия на първо четене в долната камара. Законът дава право на правителството да ограничава обществените свободи (по-специално това се отнася за въвеждането на ограничителни мерки за движение) за два месеца. Документът също така упълномощава правителството да предприеме редица мерки за подкрепа на бизнеса и постановява процеса на отлагане на втория тур на общинските избори във Франция. Окончателната версия на закона предвижда глоба в размер на 135 евро за нарушение на карантинните мерки. В случай на повторно нарушение в рамките на две седмици, глобата ще се увеличи и ще възлиза на сума между 1500 до 3000 евро. Ако гражданин наруши ограниченията, наложени от коронавирусната епидемия повече от три пъти в рамките на 30 дни, той ще бъде изправен пред шест месеца затвор и глоба в размер на 3 750 евро. От 17 март Франция наложи строги ограничения върху движението на хора в продължение на поне две седмици. В страната са затворени кафенета, ресторанти, кина и магазини за нехранителни стоки. Аптеки, хранителни магазини, банки, бензиностанции и павилиони за цигари ще останат отворени.

🔘 Във Франция стартират клинични изпитания за лечение на коронавирус

🔘 Във Великобритания официално болните са между 6 724. Смъртните случаи са 336. Оздравелите са 140 души. 18-годишен почина от COVID-19 в Англия.

🔘 Очаква се броят на хората, заразени с коронавирус в Ирландия да надхвърли 1000 души, след като вчера от вируса почина четвърти пациент, пише The Times. 121 нови случая на коронавирус бяха отчетени снощи, като общият брой за страната достигна 906. Има около 40 000 души, които чакат да бъдат тествани, а здравната служба се подготвя за рязко увеличение на потвърдените случаи през тази седмица.

🔘 Първа жетва в Черна гора. 65-годишен мъж е от град Херцег Нови и бил с хронично белодробно заболяване. В Черна гора са регистрирани 27 случая на инфекция с COVID-19, а под наблюдение са 5565 души.

🔘 На Балканите най-зле почва да става положението в Турция – около 300 нови болни за денонощие и там официално потвърдените случаи според "Джонс Хопкинс" са 1236. Смъртните случаи са 30.

🔘 В Гърция потвърдените случаи на болестта са 695, смъртните са 17, 19 души се считат за напълно оздравели. Страната налага от днес, 23 март, пълна карантина. Глобите за нарушения са 150 евро.

🔘 Полицейски час в Румъния - подробности ТУК! В страната болните са 576, смъртните случаи са вече 7, а за оздравели се считат 73 души.

🔘 В Хърватия потвърдено болни са 315 души, има 1 смъртен случай, за оздравели се считат петима.

🔘 Днес в Сърбия бе регистрирана третата жертва на коронавируса. Официално заразените лица с COVID-19 са 249. С 27 повече в сравнение с вчерашния ден, съобщи президентът Александър Вучич. Средната възраст на заразените е около 50г. Две трети от тях са мъже.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Пандемията от коронавирус се ускорява. За това предупреди директорът на Световната здравна организация на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Бяха нужни 67 дни от първия докладван случай, за да достигнем първите 100 000, 11 дни за вторите 100 000 и само 4 дни за третите 100 000 случаи“, каза той. Според него пандемията е далеч от затихване.

🔘 Между 372 563 са болните от коронавирус в глобален мащаб, сочат най-нови обобщени данни на американския университет "Джонс Хопкинс". Оздравелите са над 100 000 души, починалите са между 16 381.

🔘 Повече от един милиард души под света в повече от 50 държави и територии трябва да си седят у дома, докато правителствата се борят с пандемията от коронавируса, показват данните на AFP от понеделник. Някои страни като Франция, Италия и Аржентина наложиха задължителни мерки за блокиране, докато други, като Иран и Великобритания, издадоха препоръки за пребиваване у дома, за да спрат разпространението на вируса.

🔘 Според официални данни на китайското правителство, 90% от китайците, разболели се по официална статистика от COVID-19, са оздравели. Според последните данни броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в континентален Китай е достигнал 81 093, от които 72 703 са излекувани и изписани от болници, което представлява 89,65% от общия брой случаи. В епицентъра на заразата - провинция Хубей, са регистрирани 67 800 случая на инфекция, 3,153 души са загинали, а смъртността е 4,65%. Данните на "Джонс Хопкинс" обаче са по-различни – 81 435 болни, 72 814 оздравели и 3274 починали, като в Хубей починалите са 3153 – колкото и по официална статистика, а оздравелите са 59 879. Наред с множеството случаи на коронавируса, властите регистрираха и рязък скок на разводите. Повече от 300 двойки са подали документи за развод от 24 февруари, според Лю Шиджун, който ръководи брачния регистър в провинция Съчуан в югозападната част на Китай.

🔘 В САЩ нещата обаче ескалират – 41 708 болни са регистрирани до момента. Смъртните случаи са 573. Оказа се, че близо 98 полицаи от Ню Йорк са болни, 95 от които са под домашна карантина. Сега полицията освен обичайните си задължения следи по улиците на града да няма големи тълпи, за да се предотврати разпространението на COVID-19. До момента общо 9045 случая на коронавирусна инфекция са били регистрирани в Ню Йорк, 63 души са починали. Според кмета на града Бил де Блазио броят на случаите в града е една трета от всички случаи в цялата страна. Междувременно, Ранд Пол стана първият американски сенатор, чийто тест за коронавирус се оказа положителен, съобщиха от кабинета му. Пол няма явни симптоми. Изненадващо или не, но пакетът за стимулиране на американската икономика в размер на 1,4 трилиона щатски долара поради ситуацията с коронавируса не премина процедурния вот в Сената. Преговорите за окончателното съдържание на законопроекта продължават между Белия дом и партиите в двете камари на Конгреса. Пакетът предвижда 350 милиарда долара за подкрепа на малкия бизнес и индивидуални данъчни облекчения, 250 милиарда долара увеличение на застраховката при продължителна безработица, 46 милиарда долара за мерки за контрол на вируса и еднократни плащания на американските данъкоплатци в размер на 1000 долара за възрастен. По-рано министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че освен пряко подпомагане на икономиката, Федералният резерв - централната банка на САЩ, ще получи до 4 трилиона долара ликвидност за подкрепа на икономиката. Първа реакция в САЩ срещу сайт, който лъже, че продава ваксина срещу коронавируса

🔘 Същевременно, според японския премиер Шиндзо Абе, отлагането на Летните олимпийски игри изглежда вече неизбежно. В реч пред парламента Шиндзо Абе заяви, че Япония все още е напълно ангажирана с реализацията на олимпийските игри, но добави, "че ако стане трудно да се гарантират здравето и безопасността на спортистите, решението да отложим Олимпиадата може да стане неизбежно”. Тя трябва да се проведе през август.

🔘 В Иран, болните официално са 23 049. Смъртните случаи са 1 812, оздравелите са 8 376.

🔘 Министерството на здравеопазването на Египет обяви в понеделник, че са регистрирани нови 39 случая на коронавирус за последните 24 часа. Така броят на заболелите достигна 366 души.

🔘 В Южна Корея увеличението на болните е минимално – с около 100 нови случая или общо 8 961. Смъртните случаи са 111 и за последното денонощие няма нито един нов. За оздравели се считат 3 166 души.

🔘 В Русия болните са 438, според "Джонс Хопкинс" има един смъртен случай, а за оздравели се считат 17 души.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК!

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Нови симптоми на COVID-19 са регистрирани в Сингапур - симптоми, които подсказват, че си заразен с треска денге, но не си. Става въпрос за висока температура и обрив, като няма кашлица и болки в гърдите. Понякога дори лабораторните изследвания "може да покажат неправилно положителни резултати за денге".

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Български поглед: Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 От 13 март в България вече има едномесечно извънредно положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На 13 март парламентът гласува въвеждането на "извънредно положение"в страната, за да се ограничи разпространението на коронавируса в страната. То ще продължи до 13 април. Предложението на МС и Кризисния щаб беше прието с пълно единодушие от депутатите.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

🔘 По двама полицаи ще има пред всяка болница в засегнати райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения."Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше", коментира Бойко Борисов.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Втора градска болница в София се превръща във Втора инфекциозна болница. Има издадена заповед на здравния министър. По думите на зам.-кмета Дончо Барбалов там има 3 легла с кислородни апарати за обдишване – за най-тежките случаи. Медицинският персонал ще е минимум 40 души, плюс административен персонал. Предвиден е и отделен вход за болни от туберколоза, защото инфекциозната болница няма да бъде открита само заради случаи на коронавирус.

🔘 Държавата ще дава по 1000 лв. допълнително възнаграждение на медиците на първа линия, които се борят с коронавирусната пандемия у нас.

🔘 Коронавирус: Хигиена по време на пандемия - Как да се предпазим и да повишим личната си хигиена, полезни съвети на специалистите за дезинфекциране на дома ви.

🔘 Колко скъпи могат да бъдат медицинските консумативи и лекарствата?

🔘 КЗП: Не отменяйте, а отлагайте планираните почивки.  Ако започнете в момента да си търсите парите, ще предизвикате фалити, заяви Димитър Маргаритов.

🔘 Идеи за забавления с децата, докато стоите вкъщи

🔘 Как се лекува коронавирус – описанието на началника на инфекциозната клиника във ВМА

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 Заради втората грипна вълна в страната с грип тип Б "Виктория", здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокираха 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Седмицата на коронавируса: Вървим нагоре, но малко по-бавно

Доц. Ангел Кунчев: Засега масова реимунизация не е необходима

Коронавирусът в България: Над 5000 души се лекуват в болници в страната

Нова услуга: Осигуряват безплатна патронажна грижа за всички новородени

Екип на ВМА трансплантира черен дроб на 41-годишен мъж

Кацаров: Ако хората над 60 години се ваксинират масово, съм готов да отменя всички мерки

Коронавирусът в България: Ръст в броя на заразените, близо 90% от тях не са ваксинирани

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване