Още днес може да има информация за Боян Петров

9499
Още днес може да има информация за Боян Петров
Снимка: Grand и Joy Optics

Нямаме информация за Боян Петров, защото тази година има много малко хора на Шиша Пангма. По принцип получаваме информация за него при различни изкачвания от хора по маршрута, но сега в това отношение има лош късмет. Това каза един от организаторите на експедицията до Шиша Пангма, който не видя нищо странно в това, че е намерена палатката на алпиниста ни, тъй като вероятно той е носил само най-необходимото и палатката остава в лагер 3 – преди същинската атака на върха.

Ако Боян е стигнал до лагер 1, вероятно е решил да остане там – защото там има много храна и кислород. Смятаме, че той е стигнал поне до лагер 2, където също има достатъчно храна и кислород – той е много разумен и в лошо време не би тръгнал надолу, добавиха организаторите, които уточниха, че в лагер 1 и лагер 2 няма никой друг. Планът е днес да се стигне до лагер 1, а утре – до лагер 2, уточниха специалистите, като двама шерпи са казали, че ако времето е хубаво, ще опитат да стигнат до лагер 3. Ако има възможност, ще се включат хеликоптери, но не трябва да има вятър, стана ясно от обяснението пред Нова телевизия.

Боян Петров не се е обаждал по телефона, става въпрос за негов колега

Имало е позвъняване от сателитния телефон на алпиниста Боян Петров вчера сутринта (09:52 непалско време - около 05:37 българско време)....

Версии и шансове

Предполагам, че има сериозен проблем, след като не се е появявал няколко дни. Опасявам се, че той не е в състояние да се движи. Това заяви друг голям наш алпинист – Дойчин Василев, който наблегна на факта, че стилът на Боян Петров са скоростните качвания и слизания. Василев, който е качвал Шиша Пангма, беше категоричен, че от лагер 3 – където е намерена палатката, слизането било "разходка". Алпинистът ни уточни, че от лагер 3 до самия връх има изкачване за един ден. Дълбоко се опасявам, че той е попаднал в някаква клопка горе, добави Василев. Той каза и, че тъй като Петров е сам, няма как да си направи обезопасяване с въжета по маршрута над лагер 3, каквото е възможно в екип.

Боян бързаше да се аклиматизира на Шиша Пангма, за да се качи веднага на Еверест. Шиша Пангма беше само едно стъпало, заяви Василев.

Надежда винаги трябва да има, каза д-р Калина Сълова – единствената българка, изкачвала се на Шиша Пангма. Надявам се Боян да е под 7500 метра височина, защото нагоре условията са много тежки и кислородният глад е много голям, добави тя. Сълова разказа, че когато тя и Дойчин Василев се качвали през 1999 година, били хванати от снежна буря, но за късмет тя вилняла под тях и всъщност това помогнало много. Изкарахме една нощ, на площадка метър на два, на около 8000 метра - това е най-тежкото изпитание за Сълова по време на нейното изкачване.

Боян Петров е изчезнал в Тибет

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност, след като е опитал да покори най-ниския от върховете, високи над 8000 метра - 8013 метра. Нови...

Искрено се надявам, че Боян е в някой от междинните лагери и изчаква други хора да му помогнат, защото е преценил силите си, е гледната точка на Кирил Русев, началник на Българската планинска спасителна служба, който беше категоричен, че не трябва да се губи надежда и шансовете за щастлив край не са малки. Той увери, че през последните години в Хималаите са правени успешно няколко спасителни операции на различни върхове.

Никога досега не е имало чак такова забавяне да се обади, положението е сериозно. Не знам защо е оставил сателитния си телефон - може би му е дотежал, той е много обемен, сподели жената на Боян Петров - Радослава, която обаче не губи надежда всичко да завърши добре.

За Боян Петров се снима филм – от режисьорката Поли Ганчева и Красимир Андонов, като двамата вече 2 години следват алпиниста ни. Чули са се за последно на 27 април, а уговорката била да се срещнат след като Боян слезе от Шиша Пангма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com