Още два паметника осъмнаха изрисувани

27852
Още два паметника осъмнаха изрисувани
Снимка: БГНЕС

Все повече паметници в страната осъмват „разкресени” от неизвестни художници. Тази сутрин стана ясно, че боядисани са и фигурата на футболиста пред Националния стадион "Васил Левски", както и паметникът на Асеневци във Велико Търново.  

Ден Нова година неизвестен "художник" реши да придаде повече цвят на една от фигурите на спортисти от двете страни на Националния стадион. Неизвестният автор явно е вдъхновен от празниците, защото темата и стилистиката му е изцяло коледна, съобщава БГНЕС. Спортни фенове обаче твърдят, че използваните цветове – бяло и червено – сочат, че извършителят е привърженик на ЦСКА.

Отложиха делото срещу задържания за изрисуването на паметника на Благоев

Районният съд в Благоевград отложи делото за изрисуването на паметника на Димитър Благоев, заведено срещу Калоян Ханджийски, лидер на п...

Творбата обаче не се характеризира с подчертана точност и може би заради бързането, бялото и червеното са нахвърлени върху нея. Остава открит въпросът защо из между фигурите, които илюстрират различни спортове, "авторът" е избрал да оцвети именно тази на футболиста.

Изрисуван е и паметника на Асеневци във Велико Търново, съобщава Стандарт Нюз. Каменните скулптури край монумента осъмнаха оцветени с червена и бяла боя с провокативни надписи по елементите на паметника. „Копаница за катарзис", „Камен Донев за министър на културата и на спорта", „Научи хоро и играй го с песен и ще видиш, че животът пак ще стане лесен" и др.

Община Велико Търново заявява своята официална позиция на несъгласие с вандалската проява върху паметника на Асеневци в местността Боруна от последните два дни и изрисуването му с надписи и фигури. Подобен акт на вандализъм спрямо паметниците, част от културно-историческото наследство на града ни и държавата, са неприемливи във всичките им форми, посочват от общинския пресцентър.

Общината тълкува подобен род прояви като израз на свободна изява на съвременното неконвенционално изкуство и винаги е оценявала по достойнство правото на неговите автори за себеизразяване, но проявата от последните дни категорично не кореспондира с добри намерения и нрави, казва се още в съобщението.

Военно-окръжната прокуратура поема случая с войниците, поругали паметник

Пловдивската военно-окръжната прокуратура ще поеме случая с пияните войници в Карлово, които поругаха паметника на братята Христо и Евл...

Кметът Даниел Панов отново апелира към авторите на подобен тип изкуство да не увреждат паметниците на културата и да не принизяват техните достойнства, символика, историческо и естетическо внушение.

Община Велико Търново предприе мерки за своевременното отстраняване на надписите и рисунките по паметника, като за проявата са информирани по надлежния ред и органите на реда. В полицейското управление във Велико Търново е образувана преписка срещу неизвестни извършители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com