Освещават бойните знамена

5207
Освещават бойните знамена
Богоявленски водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои пред Паметника на Незнайния воин в София.

Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум. На него ще присъства президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В ритуала ще участват бойните знамена и бойните знамена-светини: знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 30-ти Шейновски полк, знаме на 1-ви Конен полк, знаме на 1-ви Софийски полк, знаме на 6-ти Търновски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 23-ти Шипченски пехотен полк и знаме на 24–ти Черноморски пехотен полк.

22-рият контингент потегля за Кабул

Тържествен ритуал по изпращане на 22-рия контингент от Българската армия за участие в операцията на Международните сили за поддържане н...

Богоявленски водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. Оттогава до падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в съответната епархия, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com