От Адвокатския съвет: Проектът за Конституция е пълен с грешки и неточности

3476
От Адвокатския съвет: Проектът за Конституция е пълен с грешки и неточности
Снимка: БГНЕС

Във времена, които се случват и се предлагат такива радикални промени, мълчанието би било равно на съгласие, а ние изразяваме категоричното си несъгласие с внесения проект, с начина , по който той беше изготвен и внесен, и предложен на останалите политически сили от ГЕРБ. Защо? Библията е моралният закон на всеки един човек, но Конституцията е националната библия на всеки един народ, затова по отношение на нея трябва много внимателно да се посяга, предупреди в ефира на BTV Валя Гигова член на Висшия адвокатски съвет, който в позиция остро разкритикува проектът за нова Конституция на ГЕРБ.

“Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципи на конституционното прави и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци“ се казва в позицията им.

"Промени в Конституцията трябва да се направят. Но тези промени, които трябва да се направят, не се съдържат в настоящия проект.", категорична е Григорова.
Според нея, трябва да се направи анализи какви промени са необходими в Основния закон и дали те трябва да станат чрез ВНС, както и дали да се засяха частта за Великото народно събрание въобще в настоящата Конституция.

Караянчева: Проектът за Конституция не е най-доброто, той е покана за разговори

Нищо, че сме коалиционни партньори, всяка политическа сила в коалицията има своя гледна точка. Предстои да разговаряме в следващите дни...

За Гигова проектът за Конституция на ГЕРБ е пълен с грешки и неточности и те са "фундаментални".

"Няма как да предлагаш нова Конституция, и да я афишираш като нова, при положение, че 90% от текстовете се съдържат в сегашната Конституция. Това показва, че идеята въобще да се предлага нова Конституция е самоцел. И тази самоцел е изключително прозрачна: Дайте сега да създадем проект за изцяло нова Конституция, за да свикаме Велико народно събрание", обясни юристът. Според нея се цели единствено „туширане на общественото напрежение" от страна на ГЕРБ.

Промените в Конституцията не предлагат нищо, от това което са критиките на ЕС към съдебната система, обясни тя.

Юристът от Висшия адвокатски съвет е категорична, че с предлагането на законодателна инициатива на съдебната власт се нарушава разделението на властите.

Зам.-председателят на ВМРО: ГЕРБ имат 104 гласа за Конституцията засега

За момента мисля, че ГЕРБ имат 104 гласа за внасяне на предложението за Конституция, а не 116. Самото бързане е малко пресилено според ...

"Аз не знам как им е хрумнало да дадат законодателна инициатива на съдебната власт. Основният принцип е разделение на властите. ... Тя (съдебната власт) трябва да го прилага (закона). Това означава, че не разбираш какво представлява разделението на властите.", обясни Григорова.

Текстовете за главния прокурор представляват абсолютно формално отношение, каза тя.

Според нея, намаляването на броя на депутатите е в разрез с принципа на представителство на гражданите в законодателната власт. Това означава в един момент да се приемат закони с 70 депутати, изчисли набързо юристът.

Според нея има дефицити в настоящата Конституция и то в частта за съдебната власт, но за тяхното отстраняване не е нужно приемане на нова и свикване на ВНС, а анализ на тези дефицити и отстраняването им.

Теменужка Петкова: ГЕРБ обсъжда темата за нова Конституция от 2014 г.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че хем ГЕРБ слуша протестите и най-голямата управляваща партия в страната разбира, че об...

Гигова призова депутатите, които не са представители на определена партия, а на всички граждани от техния избирателен район да не подкрепят предложението на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com