Агов: Не може да се прави Конституция от правителство без доверие, този проект е фейлетон

4361
Агов: Не може да се прави Конституция от правителство без доверие, този проект е фейлетон
Снимка: БГНЕС

Аз съм много критичен към настоящата Конституция, въпреки козметичните промени, които бяха извършени в нея. Защото тя е Основният закон на фасадната демокрация, каза пред BTV Асен Агов.

Гласуването за ВНС, предложено 200 души да бъдат избирани с партийна листа, а 200 мажоритарно – това е моделът на КГБ, който беше наложен в цялото постсъветско и посткомунистическо пространство. Това беше и у нас така. И сега просто се чудя как е възможно, когато всички са се отказали от тази система, която утвърждава комунистическата власт или скритата комуснистическа власти скритата тоталитарна власт, отново да се възражда, възмути се той.

Данаил Кирилов видя руската конституция като пример за правата на човека

Няма как не българската прокуратура, българската постсоциалистическа държава, българската преддемократична държава по един или друг нач...

Що се отнася до промените в Конституцията – там те са необходими, но не с това правителство и не с този проект, който е направо осмян от най-видните юристи в България, категоричен беше Агов.

Зам.-председателят на ВМРО: ГЕРБ имат 104 гласа за Конституцията засега

Ще достигнат ли депутати на ГЕРБ за свикване на ВНС ? Могат да бъдат купени, онези, които не достигат, защото това е маниера на тази втора фаза на посткомуснизъм в управлението по олигархичен, мафиотски начин. Но дали ще се съгласят да бъдат купени в тази трескава обстановка, която виждаме как главният прокурор организира конгрес на БКП с комсомолците, които говорят на него?... Всичко може да се очаква.Но… първо, не може да се прави Конституция от правителство без доверие и второ не може по този проект, който наистина е фейлетон, коментира още той.

Смятам, че е направо нахално в този делегитимиран парламен и делегитимирано правителство да се върви към толкова сериозна стъпка като промяна на Основния закон. Основният закон е статичен, той е основата. Това е общественият договор, както се изразява конституционалистката Катя Михайлова, възмути се политикът.

Проф. Минеков: Проектът за нова Конституция ще ни приближи към азиатските диктатури

Трябва да срутим нашата Стена. Стената, издигнала се между нас, гражданите, и нашата държава, която е превзета от престъпната група на ...

Има нужда от промяна. Може и да стане в обикновено Народно събрание, но някои неща не могат. Първо, трябва да се реши въпросът каква е формата на държавно управление. Второ, да се разслои властта и да се даде втора степен на самоуправление на регионите, които са европейски региони в България - 6 или 7 , колкото ще бъдат. И най- накрая, да се извади прокуратурата от съдебната власт, защото прокуратурата е моят адокат. Тя пази правата и свободите ни. И ако прокурорите се влияят от кадрите на съдийския състав, тогава къде отиваме – отново към онази вертикала, която представлява в момента България, посочи Агов.

Според мен, ВНС трябва да се свика, за да разпусне формата на Велико народно събрание. Просто да заседава една седмица и да премахне тази много остаряла форма на управление. Пречка е, да.Пречка е, защото всичко може да се реши по друг път – чрез търсене на съгласие.То се изгражда обаче в дълъг период от време, а не на педал - под натиска на протестите, каза още той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com