Отношението към децата с увреждания - "не го пипай, ще се заразиш"

27254
Отношението към децата с увреждания - "не го пипай, ще се заразиш"
Снимка: БГНЕС

Ако не се предприеме нещо за децата с увреждания, нямате идея какво ще случи след 10-15 години. Това заяви журналистката Красимира Обретенова, майка на дете с такива проблеми.

Институциите докога ще са изненадани? Помните ли как по времето на кабинета „Орешарски” някаква там секретарка е взела 50 хил. лева

Българите осиновяват все повече деца с увреждания

Тридесет деца от Дома за медико- социални грижи в Дебелец са намерили дом и семейство през миналата година, съобщи директорът д-р Анели...

Защо в България няма дневни центрове за деца с увреждания? На този въпрос Обретенова категорично отговори – обществото плаща данъци, за да си вършат институциите работата.

Докато има общество, в което майките на здравите деца не дават на отрочетата си да играят с деца с увреждания с думите: „Не го пипай, ще се заразиш”, такова ще е положението. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за хората с уврежданията Минчо Коралски пред Нова телевизия. Според него е погрешно целият проблем да се прехвърля на държавата – чувствителността на обществото е на първо място.

Защо не се дава статут на родител с такова дете, а се търси как деца с увреждания да ходят в приемни семейства, постави въпросът Коралски. Многократно сме поставяли проблема пред Агенцията за закрила на детето, така и пред Министерството на труда и социалната политика, на Министерството на финансите, добави той.

В страната има общо 152 дневни центрове, с 4200 места, за деца и/или възрастни хора с увреждания, обясни Николина Иванова от Агенция „Социално подпомагане”. Тук Обретенова зададе въпроса дали в тези центрове знаят как да нахранят дъщеря ѝ, която яде по-трудно заради болестта си и по-бавно. Друг проблем – водила съм там дъщеря си и ми се обаждат: „Ела да си я прибереш, защото е вдигнала температура, направила е гърч”. Кой работодател ще ме търпи, когато постоянно аз отсъствам от работа, попита Обретенова. Има нереални индивидуални оценки на медицинското състояние на тези деца, възмути се тя.

Ученици от Ловеч с благотворителна инициатива за деца с увреждания

Ученици от Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч организират благотворителни кампании за деца с увреждания и за сираци...

Социален работник не може да прави медицинска оценка, отвърна Иванова. Няма пречка деца с увреждания да имат личен асистент, подчерта тя. Родител може да има личен асистент, но трябва да отговаря на условията на програмата „Личен асистент”. И точно там е кашата, посочи Обретенова, която даде пример, че не е могла да влезе в програмата, защото семейството ѝ имало камион и трябва да го продаде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество