Патриарх Неофит припадна в Истанбул

25371
Патриарх Неофит припадна в Истанбул
Снимка: БГНЕС

В понеделник българският патриарх Неофит е припаднал в олтара на църквата "Св. Ирина" в Истанбул.

Инцидентът се случил по време на светата литургия, с която се закривало заседанието при Вселенския патриарх Вартоломей, пише "24 часа".

Патриарх Неофит: Поклон пред силата на духа и героизма на освободителите!

"Поклон пред силата на духа и героизма на всички, взели участие с оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение". Това ...

Дядо Неофит се препънал и паднал до светия престол пред дискоса и светата чаша малко преди главите на поместните църкви да изрекат Символа на вярата в края на службата. Това се случило точно когато първостоящият изрекъл "Христос посреди нас!" и дядо Неофит е трябвало да отвърне "Ести и будеть" ("Е и ще бъде").

Другите патриарси се притекли на помощ и го сложили да седне, докато пристигне лекарски екип. Не след дълго той се свестил.

Самолетът с Негово Светейшество кацна късно вечерта в понеделник в София и вчера бе планиран щателен преглед в болница в България. 

През трите дни на срещата в Истанбул българският патриарх не се чувствал добре и само присъствал мълчаливо, без да вземе дейно участие, тъй като нямал никаква работоспособност. Това не останало незабелязано от другите патриарси и дори Албанският архиепископ Анастасий гласно изказал изненадата си от мълчанието на дядо Неофит, когато Сръбският патриарх подхванал деликатната за нас тема за Охридската архиепископия, която е под юрисдикцията на Белград.

Папата изпрати "сърдечен поздрав" на патриарх Неофит

Папа Франциск днес отново показа слабостта си към папа Йоан XXIII, който ще бъде канонизиран през април, като припомни отвореността и б...

На съвещанието при Вартоломей в Истанбул патриарсите на 13 поместни църкви взеха историческото решение през 2016 г. да се проведе Вселенски православен събор, какъвто не е имало от IX век, когато се признава независимостта на българската църква.

През 1054 г. от православието отпада Римската епископия и сега въпросът според ревностни православни е дали на този Осми събор, който се подготвя от 1961 г., православието ще се подчини на папата. Това според средновековни светии ще предхожда възцаряването на антихриста над една глобална държава.

Патриарх Неофит е бил в патова ситуация на съвещанието в резиденцията на Вартоломей в истанбулския кв. "Фенер", защото се срещнали противоположните мнения на Московската и на Вселенската патриаршия за необходимостта от Всеправославен събор. Руският Кирил е разчитал най-много на българската подкрепа, но становището на нашата църква изненадващо било на страната на Вартоломей, обясниха богослови след срещата в Истанбул. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com