Пазарджишкият съд обърка "тероризъм" с "престъпления против републиката"

8436
Пазарджишкият съд обърка "тероризъм" с "престъпления против републиката"

В пространно и сложно обяснение от съда в Пазарджик посочват, че имало техническа грешка на интернет страницата на Пазарджишкия съд, където се посочва, че 13-те ислямски духовници са подсъдими и за тероризъм.

Ето пълния текст на обяснението на Пазарджишкия съд:

"Справката за насрочени дела, която е публикувана на Интернет-страницата на Окръжен съд – Пазарджик и в която е посочено, че делото е образувано по код 101: в т.ч. тероризъм - чл.108а, се извлича от програма САС "Съдебно деловодство", която е съобразена със статистическите сведения на ВСС.

При образуването на делото е допусната техническа грешка и е въведен този код 101, като не е вписана отделно и Глава I Престъпления против републиката, но в допълнителна забележка изрично са посочени обвиненията на подсъдимите по чл.108, ал.1, пр.2, чл.109, ал.1, пр.2 във вр. с чл.108, ал.1, пр.2 от НК.

Тази информация обаче не фигурира в таблицата с насрочени дела поради така програмирания софтуер. Насрочените дела съдържат само информация по кода за образуване на делото, инициали на страните, съдия-докладчик, дата и час на заседание, без допълнителната информация, която обаче е отразена в електронната папка на делото.

В свои 3 прессъобщения от 04 юли 2012 год., 18 септември 2012 год., както и бюлетин за насрочени дела от 21 септември 2012 год., публикувани на сайта на Окръжен съд – Пазарджик и изпратени на медиите, е изнесена информация относно хода на делото и информация за всички обвинения, предявени на подсъдимите. Никъде не е отразено, че подсъдимите са обвинени в тероризъм, а конкретно са посочени престъпленията по видове за всеки един поотделно.

Взети са своевременни мерки от системния администратор за ръчно редактиране на предмета на делото и въвеждането му в Глава I Престъпления против републиката. Промените са отразени в таблицата за насрочени дела, публикувана на страницата на съда.

Окръжен съд – Пазарджик поднася своите извинения на всички страни, които са се почувствали засегнати", се казва в прессъобщението на Пазарджишкия съд.

Припомняме, че Окръжният съд в Пазарджик гледа днес делото срещу 13-те обвиняеми в проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза и членуване в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал ислами".

Адвокат Васил Василев, защитник на част от обвиняемите, съобщи пред съда, че в сайта на Пазарджишкия окръжен съд е написано, че делото е за тероризъм. "Моля това да се промени, за да е коректно към закона", обърна се той към съдия Ивета Парпулова.

Редактор: Петър Проданов

Мюфтийството: Ограничава се религиозният живот на мюсюлманите

Позицията на Главно мюфтийство е категорична от самото начало. Още преди делото, когато голяма част от тези хора са наши служители въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...