Пчелари протестират против пръсканията срещу нодуларен дерматит

1055
Пчелари протестират против пръсканията срещу нодуларен дерматит

Пчелари от шест общини в благоевградска област блокираха за кратко международния път към Гърция в района на гоцеделчевското село Мусомище. Протестът им е заради подновяването на пръсканията срещу разпространението на заразния нодуларен дерматит в района и масовото измиране на пчели и други насекоми, съобщи БНР.

Няколко леки автомобила преградиха пътното платно и за кратко спряха движението по международната връзка с Гърция. След бързата намеса на полицията крайната форма на протест беше прекратена, а някои от организаторите получиха санкции.

Пчеларите в Гоце Делчев опитват да съдят държавата

Два поредни дни десетки пчелари не позволиха на хеликоптери и селскостопански самолети да излетят от летището край Гоце Делчев и да пръ...

Третирането от въздуха на площите по поречията на реките ще бъде възобновено на 21 юли, четвъртък, заради открити нови случаи на заболяването нодуларен дерматит по едрите домашни животни. В първия етап на пръскането в началото на юли, пчелари от Гоце Делчев не позволиха излитането на самолетите, с които се пръска срещу комари. Те твърдят, че това ще бъде пагубно не само за тях, а и за природата изобщо.

"Ако прочетете описанието на този американски препарат "Цитрол", ще се хванете за главата. Още на първата страница пише, че е опасен за околната среда. Това е чиста екологична катастрофа", коментира пред държавното радио пчелар.

Пчеларите информираха, че в четвъртък ще направят по-голям протест и призоваха цялото население да ги подкрепи. По думите на председателя на пчеларското сдружение Тома Чолаков, животновъдите в района също отчитат минимален ефект от пръскането. Има сигнали за некачествено загробване на животните и то на терени, определени за паша.

Даже има животни, които са умрели, които не са загробени, оставени са ей така да се разлагат и да разнасят зараза.

Пчелари опитаха да попречат на пръскането срещу нодуларен дерматит (ВИДЕО)

Опит да бъде осуетено пръскането срещу нодуларен дерматит от страна на пчелари в Благоевградско беше осуетен с помощта на полиция. Пче...

От Агенцията по храните опровергаха информацията, че използваното за пръскане на площите вещество "Цитрол" е опасно и забранено за употреба в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...