Пет язовира в Смолянско са в предаварийно състояние

10747
Пет язовира в Смолянско са в предаварийно състояние
Снимка: БГНЕС

Пет язовира в област Смолян са в предаварийно състояние. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, Красимир Шотаров.

Водоемите „Лагера”, „Кирянов гьол”, Златоград – заставата и един язовир в община Мадан - това се 5-те язовира, които са в списъка на 78-те в страната, обявени за потенциялно опасни, поясни Шотаров. Той подчерта, че язовирът в Златоград вече е изпуснат и единствено остава нормативно това да се опише в документи.

Тази сутрин е започнало изпускане на язовир Тича

Язовир "Тича" се изпуска с 10 куб.м/сек от 6 часа тази сутрин. Информацията съобщи ръководителят на "Напоителни-системи"-Шумен Георги Г...

„Той не съществува вече като язовир, стената е срязана и той е изпуснат”, посочи Шотаров. Язовирите „Кирянов гьол” и „Лагера” са приведени, съгласно изискванията на една техническа експертиза, която сочи, че тези язовири са безопасни ако са с определено ниво на водата. В момента и двата язовира са приведени в това състояние – те не са пълни, те са изпуснати. Шотаров допълни, че в Горово има изготвена техническа експертиза за язовира, в която се казва, че трябва се поддържа един метър под нивото на преливника, а когато е правена проверката е бил на нивото на преливника. Сега и той е изпуснат на ниво един метър под преливника.

Петият язовир в община Мадан също е изпуснат на ниво, в което е в пълна безопасност за населението, уточни Шотаров. Той не се ангажира с коментар на мерките, които ще се вземат с новото решение оттук-нататък, но подчерта, че в резултат на предприетите мерки от служителите на Областно управление „Пожарна безопасност и защото на населението” и петте язовира са приведени в състояние, в което да не представляват опасност за хората, населението и населените места. Красимир Шотаров обобщи, че всички язовири в област Смолян се контролират, имат изготвени аварийни планове и изискванията са изпълнени от страна на пожарната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com