Петното отново влиза в ареста

10724
Петното отново влиза в ареста
Снимка: БГНЕС

Бисер Миланов - Петното отново влиза в ареста. XVII-ти въззивен състав на Софийски градски съд (СГС) отмени определението от 4 март 2014 г., постановено по НОХД № 2746/2014 г., с което е изменена мярката за неотклонение на подсъдимия Бисер Миланов от „задържане под стража” в „подписка”. СГС потвърди взетата по отношение на Миланов мярка за неотклонение „задържане под стража”, съобщиха от пресцентъра на съда.

Част от определението на въззивния състав гласи:

Петното потвърди, че се е срещал с Борисов в Банкя

Имало е среща в Банкя, тя е потвърдена днес от Бисер Миланов-Петното. В голяма част от разговора с него има съвпадение от казаното от н...

Правилно и в съответствие с разпоредбата на чл. 270, ал. 2 НПК първоинстанционният съд не е разгледал наличието на обосновано предположение за извършено престъпление от страна на подсъдимия, като въззивният състав също не дължи произнасяне по този въпрос.

По същество, настоящият състав намира, че районният съд е достигнал до погрешен извод за липса на визираните в чл. 63, ал. 1 НПК опасности от укриване и от извършване на престъпление, като е приел, че са налични нови обстоятелства, които обуславят изменението на мярката на подсъдимия в „подписка”. Разпоредбата на чл. 270, ал. 1 НПК предвижда като основание за изменение на постановената мярка за неотклонение промяна в обстоятелствата по делото след последното произнасяне на съда по мярката на подсъдимия. Правилно представителят на СРП е посочил в протеста си, че като такова ново обстоятелство не следва да бъде възприемана необходимостта от полагане на грижи за трите деца на подсъдимия. Това обстоятелство е съществувало и към момента на провеждане на производството по чл. 63 НПК за вземане мярка за неотклонение на Миланов и е отчетено от произнеслите се съдебни състави.

На следващо място, съдът се солидаризира с извода на първата инстанция за липса на опасност от укриване на подсъдимия, но намира, че от доказателствата по делото може да се направи категоричен извод за налична и към настоящия момент опасност Миланов да извърши престъпление.

Настоящият състав намира опасността за извършване на друго престъпление за напълно реална, като обосновава извода си съобразявайки предходните осъждания на Миланов с влезли в сила съдебни актове за тежки умишлени престъпления, едно от които е за същото престъпление, за което е ангажирана наказателната отговорност на подсъдимия и по настоящето обвинение. Очевидно е, че тези осъждания не са изиграли своята предупредителна и възпираща роля.

Трима депутати на ГЕРБ напуснаха комисията "Бисеров - Петното"

Тримата депутати, членове на т.нар. парламентарна комисия "Бисеров - Петното" напускат нейните заседания оттук нататък, защото тя се ...

Изтеклият срок от малко над два месеца от задържането на Миланов се явява единственото ново обстоятелство, което да бъде анализирано от съда с оглед изменението на мярката му за неотклонение.

По настоящето наказателно производство разследването е проведено в законовите срокове, като след задържането на подсъдимия досъдебното производство е приключило в изключително кратки срокове и е бил внесен обвинителен акт в съда, като делото е било насрочено и първото съдебно заседание по делото е проведено в двумесечен срок от задържането на подсъдимия. При тези обстоятелства не би могло да се приеме, че задържането, продължило малко над два месеца, излиза извън рамките на разумния срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com