Писатели рекламираха българската литература пред BBC

14252
Писатели рекламираха българската литература пред BBC
Снимка: Getty Images / Guliver

Литературата може да бъде най-добрият посланик на България в чужбина. Около това мнение се обединиха писателите Капка Касабова и Мирослав Пенков, които се включиха на живо в предаване на BBC4, съобщава chronicle.bg. Двамата представихa основните тенденции в българската литература, като препоръчаха класически и нови български автори на английската аудитория.

„България е една от страните, които често срещаме в новините напоследък. Политици и медии безкрайно спекулират с това колко човека може да, а може и да не, емигрират в Англия след отварянето на пазара на работна ръка от страна на Европейския съюз.  Решихме да разгледаме тази черноморска държава през най-впечатляващия източник – нейната литература“, каза в представянето на темата на предаването “Open book” журналистката Мирела Фростръп.

100 години от рождението на Албер Камю

Роденият на 7 ноември 1913 г. Албер Камю остава митична фигура на френската и световната литература както заради пророческите си мисли ...

Тя не пропусна да отбележи, че Мирослав Пенков, който преподава творческо писане в Тексаския университет, е носител на Международната награда на BBC за кратък разказ през 2012 г.

Запитан за класическите ни произведения и за творчеството на Иван Вазов младият български писател заяви:

„Много от романите на Иван Вазов, както и тези на съвременниците му, имат поне две функции. Едната – естествено е да са изкуство, но другата е по-скоро да служат за пропаганда, да събудят духа на българите, да предизвикат бунт срещу властта на османците.  „Под игото“, който безспорно е най-популярният български роман, е свързан с Априлското въстание, което било жестоко потушено от Османската империя. С времето обаче на българската литературна сцена се появяват майстори на късия разказ като Йордан Йовков и Елин Пелин, които се занимават много повече с българската душевност“.

Капка Касабова пък се съсредоточи върху новата българска литература. „Мисля, че това, което днес можете да намерите в българската литература е дългата сянка на тоталитаризма и комунизма, бил в страната 45 години. Това формира много от писаното днес в България, макар и често вече да е между редовете.“ Авторката на „Улица без име“ рекламира и преведената на английски книга на Вирджиния Захариева „9 зайци“. „Това е свеж и жизнен мемоар за живота на авторката на черноморското крайбрежие в последните 15 години от комунизма“, заяви Касабова.

Американски журнал приюти хайкутата на две българки

Under the Basho е американски хайку журнал, който събира под един "чадър" някои от разновидностите и развитията на стиха. Редактор е Do...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com