Планираха експертна оценка на монумента "Създатели на българската държава" в Шумен

18148
Планираха експертна оценка на монумента "Създатели на българската държава" в Шумен

До края на пролетта ще се осъществи експертната оценка, която ще бъде направена от специалисти на Министерството на културата и архитекти от Университета по архитектура строителство и геодезия.

„Паметникът е собственост на държавата и общината не разполага с финансов ресурс за поддръжка. Още повече, че основен ремонт не е правен от 33 години. Търсим начини необходимите средства да бъдат осигурени от Министерството на културата, защото по европрограми е почти невъзможно”, коментира управителят на Общинско предприятие по туризма „Мадарски конник” Добромир Жеков.

Ръкопис на Георги Сава Раковски от 1866 година в Шумен

На _28 ФЕВРУАРИ 2014 Г. ОТ 17 ЧАСА_ в Лекционната зала на Регионалния исторически музей – Шумен ще бъде представено фототипното ...

Огледът на експерти на Община Шумен на Паметник „Създатели на българската държава” показва, че прогнозната стойност за експертна оценка на състоянието и ремонт на обекта е около 1.5 млн. лв.

„Като цяло паметникът не е в толкова лошо състояние. Проблемът е при свързващите конструктивни елементи на фигурите”, поясни Добромир Жеков. Управителят на Общинското предприятие по туризъм в Шумен допълни още, че полимерното копито на коня на първата скулптурна композиция може да издържи още, въпреки че е с изтекъл срок за употреба."

През 2006 г. копитото на коня на Аспарух, тежащо 5 тона се отлепи и по-късно бе заменено с полимерна протеза. Срокът на гаранцията на имитиращия елемент обаче изтече още през 2011 г. Същата година започнаха да падат оловни късове от огромната 52-метрова фигурата на лъва, която е лице на паметника и тежи 1000 тона. Металът изпълнява свързваща функция между скулптурните елементи на паметника. Тогава алпинисти отстраниха късовете олово, но се оказа, че фигурите на скулптурните композиции се нуждаят от специална обработка, за да не се пълнят с вода, която засилва ерозията им, информира topnovini.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com