Плевнелиев: Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите

2306
Плевнелиев: Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите
Снимка: БГНЕС

Вековна традиция ни събира в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в деня на отдаването на почит на безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий. Честваме най-хубавия и светъл български празник, превърнал се от векове в повод за национална гордост.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай 24-ти май.

Кунева: Образованието и науката трябва да станат надежда за цялата нация

Нищо друго няма такова значение и тежест, както инвестицията в образованието. Образованието е отговор на всички въпроси, даже и на тези...

„Днешният празник е особено специален, защото се навършват 1130 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България, 165 г. от първото честване на Деня на българските просветители св. св. Кирил и Методий и 1100 г. от смъртта на св. Климент Охридски“, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че за нас българите няма друг ден като този. „Ден, в който можем да възкликнем: „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“! Ден, в който се прекланяме пред историческото дело и мисия на светите братя и техните ученици. Ден, в който отдаваме заслужено признание за всеотдайността и апостолския труд на българските учители и будители. Ден, в който се гордеем, че сме българи, че сме народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на стотици милиони по света“, каза държавният глава.

Плевнелиев отбеляза, че словото изтъка душата на нашия народ, въплъти ценностите, изгради нашата идентичност. Буквите скрепиха нашата цялост, дадоха ни път, посока и смисъл.

„Словото е вечно, то не е подвластно на времето. В това е и голямото чудо на словото – да помни, да претворява, да възкресява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език, култура, история и душевност, не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и Родина“, заяви той.

Нужен ни е единен стандарт за училищата в София, категоричен е Калоян Паргов

"За мен празникът на славянската писменост и култура винаги е бил символ на единението на българската нация в духовността и стремежа й ...

Плевнелиев се обърна към учителите, просветителите, творците и пазителите на българския дух с думите: „Вие сте духовните водачи на Родината. Да бъдеш учител не е обикновена професия, а призвание да формираш млади и достойни хора, да създаваш личности, да градиш бъдеще. Всички ние носим в спомените си непокътнатия образ на любимия учител. Дълбок поклон пред академичната и научна общност, пред всички творци и културни дейци, дейците на читалищното и просветно дело и на всички, които съхраняват и развиват богатото културно-историческото наследство на България. Отговорността Ви е огромна. Такова трябва да бъде и признанието за вашия труд“.

„Скъпи родители, нека никога не забравяме българското Възраждане, когато образованието на децата бе лична цел за всеки. „Чрез просвета за България“ бе девизът, извезан на почти всяко училищно знаме. Нека и ние днес продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци – да четем, да се обградим с книги, а не с ненужни вещи, да отгледаме четящи и просветени деца“, каза Плевнелиев.

„Мили деца, обичайте словото и помнете завета на дедите си. Нека никога не забравяме, че векове наред България е оцелявала заради своята просвета и култура. Днес възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и народ е в образованието на младите“, подчерта държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com