Пловдив е лидер в културния туризъм в България за 2015 г.

4252
Пловдив е лидер в културния туризъм в България за 2015 г.
Снимка: БГНЕС

Повече от три пъти са се увеличили посетителите на Пловдив с цел културен туризъм сочи изследване на екип от учени на Пловдивски университет Паисий Хилендарси. Данните на НСИ обхващат последните 3 години и показват покачване от 9% през 2013 г. до 34% за тази година при българските туристи, което е с 10% над Европейските нива.

С този резултат Пловдив се нарежда на първо място в страната по брой туристи, които посещават България с основна цел - култура. В същото време ръстът на туристите за първите 8 месеца на 2015 г. вече е над 6%, на фона на общия спад на туристическия поток в страната, предаде Дарик.

"Етъра" посрещна 13-милионния си посетител‏

Снежана Неделчева, българка от Разград, която живее и работи в Дания, стана 13-милионния посетител в АЕК "Етър". Днес около 11:00 часа ...

Като относителен дял, разходите за култура в бюджета на Общината нарастват от 4% през 2013 г. до 6.8% през 2014 г. Най-голямата част от разходите се отделят за създаване на събития, включени в културния календар на града. Тази година Община Пловдив е финансирала над 100 различни културни събития.

Наредбата за финансиране на културни събития, която бе приета през 2013 г. изцяло промени политиката за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата и включването им в културния календар на града.

Обогатяването и изграждането на стойностен културен календар стои в основата на реализирането на Пловдив като успешна Европейска столица на културата през 2019 г. Спечеленото международно признание и присъствието на града в престижната класация на „Lonely Planet“ като една 10-те дестинации, които задължително трябва да посетите през 2015 г., също са резултат от целенасочената политика за превръщане на града във водеща дестинация за културен туризъм и допринасят за този имидж. В допълнение проектът за 2019 г. гарантира и привличането на допълнително финансиране от държавни и други източници. Ефектите от това допълнително финансиране се проявяват не само в увеличения брой на културните събития, но и в увеличаване на тяхното разнообразие и насочването им към по-млада публика.

Очакванията са през 2019 г. - годината на Европейска столица на културата, Пловдив да постигне рекорден брой чуждестранни туристи в новата история на България и от 800 000 хил. души през 2014 г., над 3 мил. души да посетят Пловдив през 2019 г.

Ангелкова: Делът на културния туризъм у нас е малко над 11%

През 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ в световен мащаб, според анализи на Световната организация по туризъм. По тази причин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com