Почти двойно расте броят на хората, сменили адреса си преди изборите

7753
Почти двойно расте броят на хората, сменили адреса си преди изборите
Снимка: БГНЕС

Почти двойно (около 40%) се е увеличил броят на лицата, променили настоящия си адрес от началото на февруари до 25 април в сравнение на същия период на миналата година. Това показват изнесените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) данни, предаде bTV.

За три месеца през 2014 г. настоящия си адрес са сменили 55 288 българи, докато през тази година за същото време това са направили 91 199 души. При постоянните адреси не се наблюдават подобни тенденции, като даже има лек спад.

Манолова внесе законопроект за адресните регистрации заради изборите

БСП внася законопроект, който предвижда извършването на проверки за законността на адресните регистрации. Това обясни на брифинг в па...

В областите Видин (скок от 578 на 2967), Кюстендил, Монтана и Перник е най-значителното увеличение на регистрациите по настоящ адрес, показват данните на МРРБ. 

Почти без промяна са цифрите за София-град, Варна, Кърджали и Разград, предаде БНР.

За да гласува човек по настоящия си адрес, той трябва да подаде заявление в общината 14 дни преди изборния ден. Вече има политици и наблюдатели, които очакват „миграция” на истински или фиктивни граждани с цел гласът им да подпомогне дадена партия на местния вот.

МРРБ прави и детайлна разбивка по общини в някои от областите. Така, например, в Грамада, Видинско, от февруари до април настоящия си адрес са променили 681 души при само 15 за същия период на 2014 г. В Димово, Ружинци, Ново Село и Макреш новодошлите също са около и над 10 пъти повече в сравнение с миналата година.

Бъчварова: Моделът "Сърница" ще действа на местните избори

Моделът „Сърница“, който действаше по време на местния вот в населеното място, ще бъде определящ за начина, по който ще се ...

В Монтана в началото на миналата година те са били 366, докато сега са 1180. В област Монтана и Перник най-големи разлики се отчитат в общините Бойчиновци и Ковачевци.

От Министерството посочват още, че отговорни за регистрацията са кметовете по места.

По-рано тази сутрин заместник-председателят на АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков коментира в ефира на "Нова телевизия" въпроса с адресните регистрации преди избори. "Този процес върви и институциите не желаят да го видят”, каза той. "Аз съм дълбоко убеден, че трябва да има законодателни промени, които да водят до пряка отговорност на съответните институции, като се почне от кметове и изборна централа”, допълни Румен Петков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com