Подновиха заповедите за арест на шестима руснаци за взривовете в оръжейни складове

1162
Подновиха заповедите за арест на шестима руснаци за взривовете в оръжейни складове
Снимка: БГНЕС

Съд одобри издаването на европейски заповеди за арест (ЕЗА) за шестима руски граждани, обвинени в тероризъм заради четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. 

"В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС. От посочените действия се установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия", посочва държавното обвинение. Още: "Първата атака на Русия срещу НАТО": Хората, опитали да отровят Гебрев, са взривили складовете в България

През 2021 г. прокуратурата обяви, че  отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. е свързано с четири взрива във военни складове в България. "През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях", заяви тогава на специален брифинг държавното обвинение.

Първият случай е от ноември 2011 г. в с. Долни дол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ "Сопот", където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ "Сопот". Четвъртият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на "Арсенал". Още: Кой е командвал агентите, взривили оръжейни складове в Чехия с българска връзка: Украйна каза

Сега става ясно, че още през 2021 г. шестимата руснака са обвинени задочно. Прокуратурата не посочва техните имена. По новия закон за тях трябва да бъдат издадени ЕЗА от прокуратурата, но те трябва задължително да са одобрени от съд. От съобщението става ясно, че те са действали с фалшиви имена в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com