Пожарникарите са овладели над 280 пожара в страната

4321
Пожарникарите са овладели над 280 пожара в страната
Снимка: БГНЕС

Повече от 200 пожара на денонощие гасят нашите пожарникари. Сегашната ситуация е сравнима с тази от 2013 година, когато отново имаше проблем с летните пожари. Броят на пожарите в събота е достигнал 283. Те са били овладени от службите за пожарна безопасност. Това заяви пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"В момента на територията на цялата страна ситуацията е спокойна. Унищожената гора е около 20 декара. И двата пожара в Лесово и Вълча поляна са предизвикани от човешка небрежност. Унищожени бяха десетки декари гори и хиляди декари треви в поземления фонд", добави той.

Николов обяви, че тази сутрин последният пожар в село Венчан, община Провадия, област Варна е погасен. За да не бъдат допуснати пожари около жътвената кампания, са били проверени повече от 30 хил. единици земеделска техника. За съжаление обаче, 200 акта са връчени за административни нарушения, добави той.

Николов обясни, че заради пожарите Министерството на земеделието съвместно с аварийните служби подготвя промени в нормативната база, свързани с почистването на земеделските площи. Около 2 400 души са преминали курсовете за доброволци, съобщи още той и определи тяхната помощ като "безценна".

Код "Червено" за опасност от пожари в Източна България

Код червен е обявен за опасност от пожари в Източна България. Кодът е в сила за областите Бургас, Ямбол, Варна, Шумен Добрич, част от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com