Пожарникарите ще протестират утре

17105
Пожарникарите ще протестират утре
Снимка: БГНЕС

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" организира протест на 7 февруари в градинката на черквата "Свети Седмочисленици", до сградата на МВР, предаде БГНЕС.

На протеста ще дойдат пожарникарите и спасителите, свободни от работа по това време. Протестът е под мотото "Стоп на разрухата в сферата на пожарната безопасност и защита на населението". Президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" – КНСБ Любомир Еленков обясни, че намерението за съкращаване на 3,5% от щатовете на четирите главни дирекции в МВР и особено в системата на пожарната безопасност ще доведе до неефективно изпълнение на задълженията на спасителите и пожарникарите. "В момента има над 1000 незапълнени щатни бройки, а за да се обезпечат службите и да се гарантират минималните изисквания за безопасни и здравословни условия на труд, трябва да се запълнят минимум 1650 щатни бройки", заяви Венцислав Станков – вицепрезидент на НСПС "Огнеборец".

На 28 януари 2015 г. от НСПС "Огнеборец" са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи, в което алармира за ескалиращото социално напрежение и за готовността си за предстоящи действия. Такава среща все пак се състоя на 4 февруари. И след нея обаче от синдиката бяха категорични, че протест ще има, тъй като не са могли да се договорят по двете точки, които са били поставени. Не е постигнато споразумение за съкращаването на 292 бройки от незаетия щат. Министърът на вътрешните работи обаче се е ангажирал в структурите на главната дирекция ПБЗН да бъдат назначени 250 човека. "Нито един пожарникар и полицай не е съкратен в МВР", каза след срещата вътрешният министър Веселин Вучков. Той обясни, че в МВР този щат е определен юли 2014г. и 6 месеца никой не изпълнява норма в Държавен вестник. "Аз не мога да наруша закона и по тази причина пред тях казах, че няма как да отменя съкращаването на щата, включително и в пожарната, но става дума само за незаети бройки. Дори и след съкращаването на тези 292 щатни бройки в пожарната, остава незает щат от 600 човека", каза Вучков.

Помолил да изчакат, включително и с протеста в събота, защото другата седмица промените в ЗМВР ще станат факт. За мен е нелогично няколко дни преди закона да се промени, да се прави протест, защото след тези промени от другата седмица ние ще предложим нова щатна структура на МВР, включително и нова щатна структура на ГД Пожарна безопасност, заяви вътрешният министър.

И тогава и на връчването на призна пожарникар на годината вътрешният министър изрази недоволството на политическото ръководство, че синдикатът на пожарникарите Огнеборец е станал член на КНСБ. В петък министърът определи отново като "едно недобро решение" провеждането на този протест под егидата на КНСБ.

Ръководството на МВР се очаква да ги приеме около час, след протеста в събота. Вътрешният министър вече каза, че на тази среща ще обясни отново на пожарникарите, че продължава обновяването на техниката, нито един пожарникар или спасител не е съкратен и няма да бъде съкратен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com