Пожарът край Кресна се активира на места

6588
Пожарът край Кресна се активира на места
Снимка: МВР

Пожарът в Кресненското дефиле се очаква да бъде потушен утре, около Кривия тунел все още има пламъци, в самия тунел няма електричество, предаде репортер на БГНЕС.

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че силният и сух вятър възстановява и запалва вече изгасени огнища. Радев предупреди водачите по Е79 да бъдат внимателни и да карат със съобразена скорост.

Пожарът в Кресненското дефиле вече е под контрол

Пожарът в Кресненското дефиле е под контрол, с изключение на един скалист участък. Това каза за "Фокус"  инж. Дамян Дамянов, дире...

В Мелник е изгоряла къща, подпалена от обитателя й, който има здравословни проблеми. Огънят е спрян преди да стигне до хълма в посока Рожен, няма опасност съседни сгради да бъдат опожарени. БНР съобщава и за пожар в коритото на река Марица в Пазарджик. Там огънят е бил веднага потушен и са изгорели около 10 кв. м сухи треви.

Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включиха днес, 27 август, в гасенето на големия горски пожар в района на Кресненското дефиле. Първият вертолет излетя в 09.54 ч. и след три часа работа във въздуха се завърна в авиобаза Крумово за презареждане, съобщиха от МО. Вторият Ми-17 се включи в операцията по потушаването на огнената стихия в 11.14 ч. и към момента продължава да облива с вода горящите участъци от въздуха.

Припомняме, че пожарът се превърна в екологична катастрофа. Той вилнее вече четири дни в подножието на Пирин планина и обхвана близо 15 000 декара на територията на две общини - Симитли и Кресна. При пожара, лумнал към 13.30 ч. в четвъртък край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, храсти, гори - широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове, за щастие не бяха допуснати жертви сред населението на селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава. Най-големият до сега, според всички, пожар в района, се „разходи” от Мечкул до село Влахи, където бе спрян. Съвпадение или не, пожарът вилня там, където трябва да минава трасето на бъдещата автомагистрала „Струма”. И вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов определиха като „партенка” версията на местните хора, че пожарът е запален за разчистване терена за строителството магистралата. При пожара изгоряха покривите на няколко къщи, изпепелена бе изцяло дървена барака и лек автомобил, попаднали просто на пътя на огъня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com