Половината младоженци у нас делят имуществото си преди брака

4555
Половината младоженци у нас делят имуществото си преди брака
Снимка: Thinkstock

Над половината от младоженците, казали заветното „Да“ през 2017 г., са избрали да разделят имането си с половинката преди брака. Това показват данните на Агенцията по вписванията, която поддържа регистъра на съпружеските отношения, цитирани от "Монитор".

Според статистиката от близо 26 000 нови семейства у нас, над 14 000 са избрали сами да си поделят имуществото си с т.нар. разделен режим на собственост. При него натрупаното през годините имане от двойката се разпределя от самите съпрузи. Така ако по време на брака жената си е купила апартамент на свое име, след развода тя ще може да запази жилището, без да трябва да го дели с половинката си.

4 граждански брака са сключени в затвора в Пазарджик

4 граждански брака са сключени в затвора в Пазарджикпрез 2017 година, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Пенка Попче...

Над 1200 стари двойки годишно се отказват от общата семейна собственост и решават сами да поделят фамилното си имане. Според статистиката до края на септември 2017 г. около 1200 двойки са подали молби за промяна на досегашното си имуществено положение. Най-често подписалите преди години семейства избират да сменят режима от обща собственост на т.нар. разделен. Малка част от старите двойки избират и формата на брачен договор, в който сами разписват как ще се дели семейното имане в случай на раздяла.

Малко над един процент от браковете в страната се сключват с договор, сочи още стилистиката.

25 771 пъти е звучал Менделсон в страната, като само 322 млади семейства са подписали предбрачни договори. Оказва се, че са съвсем малко хората, които преди да надянат брачните халки стриктно описват кой какво ще получи при евентуален развод Всичко това показва, че българите не изневеряват на отколешната традиция да се женят на доверие и предварителното регулиране на имуществените отношения при развод все още е само екзотика.

Данните показват и друг любопитен момент – и хора от третата възраст не се страхуват да сключат съюз. Най-възрастният младоженец във Варна през тази година, който казал заветното „да” на избраната си спътница в живота, е бил на 78 години. Това съобщи Яна Иванова, зам.-началник „Радостни ритуали” в общинската фирма „Обреди”. Тя уточни, че расте и общия брой на сватбите през годината, който е достигнал 1350, докато през м.г. те са били 1200.

Щастливо женените мъже имат по-добро здраве

Оказва се, че щастливо женените мъже имат по-добри здравословни показатели oт тези, които са във вечно пререкание с половинките си...

Възрастта на влюбените, които скрепяват любовта си с официален брак, е основно между 20 и 35 години. Във Варна се заклеват във вечна вярност на своите български половинки хора от цял свят, казва Иванова, като пред служителите на Обредния дом през 2017 година са заставали влюбени от цяла Европа, от Азия, както и от екзотично Перу. Интересен факт е, че почти всяка седмица във Варна намират своя съпруг или съпруга граждани на Украйна. 

При смесените бракове почти задължителен е фолклорният ритуал, който е единствен по рода си в страната. Според Иванова, все по-търсени стават и сватбите, изнесени извън ритуалната зала, като особено натоварено е през лятото. Тогава граждански брак във Варна сключват по 15-20 двойки на ден, някои от които го правят на ветроход, други съчетават плаването с подводен ритуал аскваланги.

Да кажат заветното “да” в морския град предпочитат и много влюбени от вътрешността на страната, като най-много през тази година са били младоженците от София и Велико Търново.

Вече започнаха и записванията за 2018 година, като има влюбени, които са си запазили час за церемонията дори през ноември. Най-много обаче са записванията, свързани с нумерологията, като много младоженци залагат на датите 18.08. или 18.02.2018 година.

Мъж предложи брак на любимата си сред пълен киносалон (ВИДЕО)

Мъж предложи на любимата си пред пълен киносалон. Нищо неподозиращата му приятелка решила, че това е поредната обикновена вечер, в коят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com