Поредна класация показа колко сме зле по качество на живот

1005
Поредна класация показа колко сме зле по качество на живот
Снимка: iStock/Guliver

Единствено по отношение на нивото на държавния дълг България е сред отличниците в Европа. По всякакви други показатели сме сред слабаците, показват данните от новото проучване The CatchUp Index ("Индекс на настигането").

От общо 35 държави в Европа, сред които 28-те от ЕС и 7-те кандидатки за членство, включително Турция и Исландия, България е 34-то място по енергийна ефективност, на 33-то по борба с корупцията, на 32-ро върховенство на закона, здравеопазване и ефективност на институциите, на 30-то по транспортна инфраструктура.

Българинът трябва да получава 1000 евро, за да достигне средния стандарт в Германия

Чешкият математик и лингвист Якуб Мариан създаде инфографика за стандарта на живот в отделните страни-членки на Европейския съюз. Мари...

Класирането се основава на близо 50 различни показателя, които описват как се представя всяка от страните в четири области - икономика, качество на живот, управление и демокрация, пише в. "Сега". По качество на живот например сме на 30-то място от 35 страни. Дори Черна гора, която не е в ЕС, събира повече точки в тази област. Тук влизат най-различни критерии - дял на хората, застрашени от бедност, процент на дългосрочно безработните, средна продължителност на живота, "гъстота" на висшистите, грамотност на учениците и т.н.

И докато България стои посрамена на опашката, Чехия и Словения вече са пред Италия и Испания по качество на живот, а Естония и Полша изпреварват Португалия и Гърция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com