X
 
 

Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване

1832 2
photo of Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване
Снимка: БГНЕС
Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, предаде "Фокус.

Съгласно текстовете машинно гласуване ще се провежда за президентски и европейски избори. Предложението беше заложено в промените в Изборния кодекс, инициирани от ПГ на ГЕРБ и подписани от "Обединени патриоти".

ДПС е против отпадането на машинното гласуване

Позицията на ПГ на ДПС е против законопроекта. Това каза Йордан Цонев от ДПС, предаде БГНЕС. Парламентарната комисия по правни въпроси ...

"За" законопроекта на първо четене гласуваха 12 народни представители, "против" - 9 и "въздържали се" - 0, с което той бе приет. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Измененията в изборното законодателство са заложени като точка първа в дневния ред на депутатите.

Твърдо против отмяната на машинното гласуване де обявиха от БСП. „В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме ИК. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. Ние не отговаряме на критериите за демократична и правова държава както днес управляващите го доказаха с предложението си за отмяна на машинното гласуване“, коментира депутатът от левицата Крум Зарков.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота. Само преди шест месеца водихме дебат в парламента и приехме машинното гласуване. Сега отново, само три месеца преди местните избори, управляващите, подкрепени от ДПС, внасят промени. Защо? Какво се случи за този период?", посочи Нинова. „Имаше Европейски избори. На тях всички партии, освен БСП, отбелязаха спад в подкрепата спрямо предишните европейски избори. Въпреки целия натиск, само БСП увеличи броя на депутатите и гласовете си", каза още тя. По думите ѝ няма начин това да не е стреснало управляващите и сателитите им. „Затова решиха да убият финансово единствената опозиция и да премахнат гаранцията за честен избор - машинното гласуване. Защото машината не подправя протоколи, не дописва мъртви души и не носи чували с бюлетини в зала „Армеец", добави тя.

Впоследствие против отмяната на машинния вот се изказаха и от ДПС. „Тук чухме много аргументи против машинното гласуване. Аз искам да ви кажа защо ДПС настоява за машинно гласуване. Заради ръчното броене в СИК-овете”, посочи той. „Ние от ДПС искаме да няма броене в секционните комисии от човешка ръчичка”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Това ще са вторите промени в Изборния кодекс за тази година, свързани с машините. На 14 февруари 2019 г. депутатите приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г.

Нинова: Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота

Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Готвят се за кра...

Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

След първото по-мащабно машинно гласуване на евровота от ЦИК направиха своя анализ. На 26 юни 2019 г. на заседание на Правна комисия след евровота председателят на ЦИК Стефка Стоева отчете, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултата.

Стоева отчете още, че 58 967 избиратели са гласували с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели Председателят на ЦИК уточни, че в секциите с машинно гласуване само 27.7% от избирателите са избрали да гласуват с машина, останалите 72.3% от избирателите са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина.

„Тези данни сочат, че цената на един глас с машинно гласуване с оглед броя на избирателите и разходите за наемане на машините, за сертифицирането им, за провеждане на пазарно проучване, за организиране на обществената поръчка, за допълнителното възнаграждение на членовете на секционните избирателни комисии с машинно гласуване възлиза на около 59 лв.“, посочи също Стоева.

По думите й за сравнение цената на един глас с хартиена бюлетина е 0.77 лв. Общата цена на бюлетините е 1 489 989 лв“, каза още Стоева. Тя подчерта, че въпреки трудностите, всичките машини са доставени в 3000 секции. По думите й в 149 от тях няма избирател, който да е гласувал машинно.

ГЕРБ се готви да спре машинното гласуване минимум за местните избори

Рискуваме да провалим местните избори, ако изпълним законовото изискване да има 6000 машини за гласуване. Това заяви депутатът от ГЕРБ ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Престъпниците са във властите в България! Вън партиите от политиката и от властта! Задължителна сменяемост/мандатност във властта!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Браво на ГЕРБ, браво на чорбарите, браво на циганина Валерката от Меден рудник . За мангала пак ще има кебапчета на корем и стотачка за циганска бройка - ГЕРБ са гъбави с пари от мутрите спонсори и от далавери и кржби !
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...