Правна комисия прие ремонтите на оградата да са без търгове

942
Правна комисия прие ремонтите на оградата да са без търгове
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват ремонтите и поддръжката на оградата по границата с Турция да става без търг.

Без обществени поръчки и за ремонтите на оградата по границата

Ремонтите и поддръжката на оградата на границата ще става без обществени поръчки. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръ...

Вносители на предложението са председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от "Обединени патриоти", като решението беше взето с 9 гласа "за", 7 "против" и 1 "въздържал се".

Припомняме, че с поправки от 2016 г. беше решено, че самото изграждане на оградното съоръжение по границата с Турция също ще става без търг. Според внесените сега промени задължителните процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) няма да важат не само за дейностите по изграждането на оградата по българската граница, но и поддържането ѝ.

Изменението съдържа една поправка на член 13, ал. 1, т. 18 от Закона за обществените поръчки, където след думата изграждане се добавя и "поддръжка". Изграждането на оградата също мина с пряко договоряне и породи много съмнения как са избирани фирмите.

В мотивите на законопроекта е записано, че ремонтите, които се налагат поради повреда на оградата от нарушители, поради природни стихии или по други причини, трябва да бъдат извършвани максимално бързо, за да не се повишават рисковете за националната сигурност и да се противодейства адекватно на незаконната миграция.

Според вносителите държавните органи, на които е предоставено управлението на съответните участъци от "инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип" по границата, а именно МВР и областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, ще имат най-много полза от законовите изменения.

"Златната" ограда по границата и как КОЙ отново е намесен

Няколко избрани фирми са получили изключително високи суми от държавата, за да построят оградата по границата ни с Турция. Това показва...

Дебатът

По време на дебатите бяха поканени зам.-вътрешният министър Красимир Ципов и тримата областни управители - на Бургас, Ямбол и Хасково, които отговарят за "инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип" - както управляващите наричат оградата.

Депутатите от БСП ги попитаха дали тази промяна няма да отвори врата към злоупотреби и се поинтересуваха дали целта на поддръжката, за която се иска облекчена процедура, не е да се прикрият недостатъци при строенето на оградата.

"Червеният" представител в комисията Филип Попов попита дали някой от областните управители е изчислявал за какви пари на година става дума. Вълчо Чолаков обясни, че прогнозната стойност, която той е определил на база минали поражения и предположения какво може да се случи, е 500 хил. лв. с ДДС. По думите му независимо коя партия е била на власт, никое правителство не е заплащало за поддръжка на оградата.

Депутатът попита и дали управителите са мислили на кои фирми биха възложили поддръжката на оградата. От отговора им стана ясно, че най-вероятно поръчките ще се възлагат на  фирмите, с които вече са работили по изграждане на съоръжението.

Йончева: Оградата по границата продължава да пада

Депутатът от „БСП за България” Елена Йончева отново подхвана темата за оградата по границата, обявявайки че тя се разпада. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com