Предлагат посмъртно удостояване на Нери Терзиева с почетно гражданство на Пловдив

2576
Предлагат посмъртно удостояване на Нери Терзиева с почетно гражданство на Пловдив
Снимка: БНТ

Журналистът Нери Терзиева да бъде удостоена посмъртно с почетно гражданство на Пловдив, предлага областният управител Йордан Иванов (ДБ). Той е провел разговор с групата общински съветници от „Демократична България“, които подкрепят идеята и ще внесат предложение в Общинския съвет, от който зависи решението.

Иванов предлага като почетен гражданин да бъде удостоен и съпругът ѝ Евгений Тодоров.

Спомен за Нери Терзиева, която приближи телевизията към хората

Когато стана шеф на Ефир 2 първото нещо, което Нери Терзиева направи, е да махне вратата на кабинета си. Тя преобърна камерата и постав...

„Вярвам, че най-голямото богатство за всеки град са неговите хора. И имам идея - двама души, вградили живота си в културата и обществения живот на Пловдив, да бъдат удостоени с почетно гражданство. Това са журналистът Евгений Тодоров и неговата съпруга Нери Терзиева, която, за огромно съжаление, неотдавна ни напусна“, написа областният управител на обл. Пловдив във Facebook.

Нери Терзиева почина на 2 юни тази година на 70-годишна възраст. Между 1975 и 1989 г. тя работеше като репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център, а после беше продуцент и водещ на новинарската емисия „По света и у нас“, както и програмен директор в БНТ.

Терзиева беше още репортер и автор в популярното икономическо предаване по БТ – „За един милиард“, подготвяно от екипа на Телевизионен център Пловдив. Тя преподаваше медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет. Автор е на сценария на филма „Откраднати очи“, посветен на Възродителния процес в България.

Президентът със съболезнования за Нери Терзиева, БНТ промени програмата си в нейна памет

Държавният глава Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на Нери Терзиева – един от най-уважаваните журнали...

„Връчването на почетното гражданство на Нери Терзиева е вероятно закъснял акт, но е малка стъпка към това ние, градът и институциите му да отдадем признателността и почитта си към живота на една достойна жена, изключителен професионалист, човек и журналист с фина чувствителност, съпруга, майка. Ако казвам, че Евгений ни води през светове, то трябва да кажа, че Нери бе един цял свят. Родена е във Велинград, но голяма част от живота и професионалния ѝ път преминаха в Пловдив, тя го носеше в сърцето си. Непрежалимата загуба на Нери ни накара да се обърнем и да си спомним разказите ѝ за Възродителния процес, за разказа ѝ във филма „Откраднати очи“. Нери ни учеше и продължава да ни учи с примера си на човеколюбие, припомня ни, че търсенето на отговорност не следва да прегражда положителния прочит на света около нас. Нери Терзиева остава темел за свободата на словото, мерна единица за високи професионални стандарти“, пише областният управител на Пловдив.

Съпругът ѝ Евгений Тодоров е 72-годишен журналист, автор на книгите „Запомнете Пловдив“, „Тайни писма до Бойко Борисов: и други явни и секретни писма и документи“, „Записки по българския преход – този скапан начин на живот“ и др. Режисира и българската ТВ новела „Глад за хляб“ (1985 г.).

„Евгений Тодоров е пловдивската енциклопедия от плът и кръв, едва ли има човек, който знае повече за града ни от него“, пише Йордан Иванов. „Знанието, отношението, обичта към Пловдив, които той носи, са много повече от историите, събрани между кориците на книгите, които е написал и посветил на родното си място. Евгений Тодоров е и един от крепителите на журналистиката такава, каквато тя трябва да бъде - честна и критична, последователна и задълбочена. Познавам го от много години и винаги съм се възхищавал на отдадеността и професионализма му. Разговорите с него винаги са приятни, те са пътуване през светове. Историите, които разказва, са увлекателни, но и правдиви. Не съм разговарял с Евгений Тодоров за това мое предложение, но вярвам, че той заслужава тази титла“.

„Вярвам, че Евгений Тодоров и Нери Терзиева заслужават да бъдат почетни граждани на Пловдив и за нас, пловдивчани, това ще е чест. Те са хора – светове“, добавя областният управител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com