Предстояща промяна: Общините с 4 нови опции да пресметнат такса смет

1351
Предстояща промяна: Общините с 4 нови опции да пресметнат такса смет
Снимка: iStock

От 2025 година предстои голяма промяна при такса смет. От следващата година таксата трябва да се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента.

"Стопанска камара води една дълга съпротива, включително съдебни дела на наши регионални асоциации, срещу наредбите на общинските съвети в различни общини. Над 20 години бавим въвеждане на принципа "Замърсителят плаща", това е принцип на европейското законодателство. Но с последното изменение за местните данъци и такси този принцип беше дерогиран", каза Димитър Бранков, съветникът по околна среда към БСК в студиото на Bulgaria on air.

Още: Първи софиянец плати данък за жилището, ето докога има отстъпка

Четири възможности на общините за справяне с проблема

"Единият е на брой ползватели на имота, вероятно това ще бъде най-подходящо за сгради в режим на етажна собственост, повече апартаменти. Втората възможност е, когато имотът е самостоятелен, може да бъде предприятие или отделна къща на собственик, да е известна честотата на извозване през годината. Третият вариант е чрез едни специални торби, които са със съответната съвместимост, които закупуването и предоставянето им ще покрива тези разходи. Четвъртата опция, за съжаление, представлява дерогация от принципа "Замърсителят плаща", който законодателят даде на общинските съвети - когато те преценят, да могат и да не прилагат основа на база на количеството събрани и третирани отпадъци", обясни Бранков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че цената на таксата може и да падне вместо да се увеличи. Законът за управлението на отпадъците е с много отговорност, но в същото време не е осигурен необходимият ресурс. „Тук са и системите за разделно събиране.“ Бранков каза, че още не се знае за софийските битови отпадъци - ще бъдат разделно събрани и рециклирани, или ще бъдат изгорени. Той коментира, че ако искаме второто - трябва да се откажем от разделното събиране.

Приемане на новата наредба зависи от избора на председател на общински съвет. Според Бранков така залагаме бомба със закъснител. "Колкото повече бавим тези решения, толкова повече може да се окажем в невъзможност да прилагаме законовия текст от началото на следващата година," предупреждава съветникът.

Разликата в таксата смет ще дойде от броя ползватели на апартамента. Проблем се оказва информационното осигуряване - адресната регистрация в България, която не работи повече от 33 години.

Още: Таксата за боклука вече ще се изчислява според изхвърлените отпадъци

Той подчерта, че в Европейския съюз има йерархия за отпадъците, като депонирането е последното възможно решение. Изгарянето и рециклирането трябва да са приоритет, но за съжаление не е така.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...