Предупреждение за предстоящо увеличение на катастрофите на пътя

1616
Предупреждение за предстоящо увеличение на катастрофите на пътя
Снимка: ДА „Безопасност на движението по пътищата“

Средно с 20% се увеличават пътно-транспортните произшествия през юли и август в сравнение с другите месеци на годината и е много важно сега да акцентираме вниманието на хората да бъдат по-внимателни и толерантни на пътя. Това съобщи председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова при представянето на резултатите от второто издание на SDIndex (Safe Drive Index/ Индекс за безопасно шофиране). Изследването, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите на моторни превозни средства в България.

“Над 56 хил. български шофьори са се включили в изследването през тази година, което показва, че в България има хиляди водачи, които искат да бъдат активна страна при формирането на политиките по пътна безопасност и елиминиране на рисковите обстоятелства на пътя“, подчерта Малина Крумова. По думите ѝ няколко фактора са водещи за пътната безопасност – инфраструктура, превозни средства, контрол, подготовката и поведението на водачите.

Крумова коментира и данните на изследването, според което мнозинството от водачите оценяват себе си като внимателни и стриктни шофьори, а поведението на останалите участници в движението като високо рисково. "За съжаление това показва, че рядко търсим грешката в себе си, което ни прави и по-малко толерантни. А истината е, че всички грешим и само, ако осъзнаем това, можем да променим и поведението си на пътя", смята Малина Крумова.

Стартира второто издание на SDIndex/Индекс за безопасно шофиране

Стартира второто издание на изследователския проект SDIndex /Индекс за безопасно шофиране. Организатор отново е SDI Застрахователен бро...

Проверяват се изпитите и обучението на младите шофьори, които до 3 г. след като са взели шофьорска книжка претърпят пътно-транспортно произшествие. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов. Той допълни, че данните от изследването са много полезни както за планиране на по-ефективен контрол, така и за бъдещите промени в организацията на обучението на водачите.

Общо 1,3 млн. нарушения са регистрирани през 2018 г., съобщи инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция". "Това показва, че толкова много пъти е бил нарушаван Закона за движението по пътищата от участници в движението, включително и от пешеходци, но основният нарушител са водачите, а по видове нарушения, безспорно най-голямото нарушение е скоростта - над 40% от установените нарушения на пътя през миналата година са били за превишена скорост", подчерта тя.

Повече от 560 000 за 2018 са установени нарушения на скоростта уточни Ботева и коментира, че българинът продължава да подценява опасното движение с висока скорост, а това е предпоставка за произшествие, защото голямата скорост намалява времето за реакция и времето за избягване на сблъсък става по-малко.

В населено място не трябва да се шофира със скорост над 50 км. вчас. Всяко нарушение над 50 км. в час бива заснето. Камерата не заснема от 50 до 60 км. в час, а всичко от 50 нагоре, подчерта Ботева.

Всеки трети шофира рисковано

31 % или 756 хил. души от български шофьори карат по-скоро рисково, отчете проучване на Safe Drive Index (Индекс на безопасното шофиран...

"Проучването показва, че българинът продължава да е много критичен към останалите и много да уважава себе си и да дава висока оценка на своето поведение на пътя, но същевременно се установява, че най-допусканото нарушение е скоростта и това се потвърждава от самите участници в изследването", отбеляза още Ботева. Тя изтъкна, че много често разсейването е причина за пътно транспортни произшествия - говорене по телефона, обръщане назад за разговор с пътници или боравене с радио, с Джи Пи Ес, което е трудно уловимо за документиране, но е факт и самите анкетирани признават, че от разсеяност пропускат пътна отбивка или обстоятелство в пътната обстановка. "В такива случаи самозащитата ни не сработва на време и това предизвиква пътни инциденти, които водят последици и за други участници в движението", посочи Ботева. Тя отбеляза още, че самокатастрофиралите са изключително висок процент по отношение на ПТП, загиналите и ранените.

От организаторите на инициативата подчертаха, че през тази година изследването обхваща и водачи на камиони и автобуси. За първи път то се осъществява и изцяло онлайн, което според тях е помогнало да бъде много по-масово, а получените отговори по-честни и обективни. Най-голямата цел за тях е съвместно с институциите да се намерят механизмите за промяна на поведението на водачите.

SDIndex представлява обобщена самооценка на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации, представителна за българските шофьори на национално ниво. Тази година SDIndex има нови елементи, най-важният от които е специален модул за изследване на рисковете сред водачите на камиони и автобуси – необходимост, идентифицирана в миналогодишното издание на проучването. Актуализиран е и въпросникът, адресиран към водачите на леки и лекотоварни автомобили, който всеки може да попълни онлайн на сайта на кампанията. Самите изчисления на Индекса за безопасно шофиране за 2019 г. са направени на базата на 35 хиляди попълнени разширени въпросника при водачите на леки и лекотоварни автомобили (за сравнение, през 2018 г. попълнените въпросници са били 1000) и 1035 попълнени въпросника от водачи на камиони и автобуси.

Организатор на изследването е SDI Застрахователен брокер, а партньори на проекта са МВР, МТИТС, МОН, Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и Дружеството на психолозите в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com