Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът от Рим: Има различни условия от „Газпром” за различните страни

23 май 2022, 17:45 часа • 4645 прочитания

Това, което разбирам, е, че доста от страните членки имат предложение плащането в евро да продължи и не е необходимо превалутиране в рубли".

Това заяви министър-председателят Кирил Петков след среща с италианския си колега Марио Драги. По думите му относно темата "Газпром" те са се обединили около тезата, че не може всяка една страна да се справя самостоятелно с този проблем и че необходима обща позиция, защото Русия и "Газпром" дава различни условия на различните страни: 

"Това ще е тема на следващата лидерска среща на ниво ЕС. Марио Драги ни поздрави за позицията ни и ни определи като абсолютни лидери в това, че не сме се огънали пред Русия", заяви Петков.

Срещата идва на фона на засилващите се съмнения относно това дали Италия и Германия са се съгласили да изплащат договорените си доставки на газ към "Газпром" в рубли.

"Не знам конкретните условия", увери Петков, но изрази убеденост, че явно "Газпром" уважава повече големите пазари и с тях са готови на компромиси, а на малките пазари правят по-трудни условия.

"Тази игра на големи и малки трябва да приключи", завърши премиерът.

Припомняме, че все още не е ясно каква е схемата на плащане за руския газ, която руският президент Владимир Путин наложи след като страната му попадна под ударите на западните санкции. Всеки купувач от "неприятелска държава" си открива две сметки в "Газпромбанк" - едната е в твърда валута (евро или долари), а другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, след това парите се превалутират в рубли, като това става при сделка на Московската фондова борса.

Няма срок кога ще бъде завършена сделката т.е. може да бъде платено в твърда валута и да изтече срока за получаване на доставка преди конвертирането в рубли, няма и гарантиран пазарен принцип на обмен, защото борсата е под пълния контрол на Русия.

В първото десетдневние на май обаче Кремъл даде леко назад и "Газпром" предложи превалутирането да става през Националния клирингов център на Русия. По този начин има повече сигурност за купувача, тъй като в клиринговите къщи задължително има трета страна т.е. арбитър, който е неутрален спрямо купувача и продавача.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес