Превозвачите се вдигат на протест, искат адекватна транспортна политика

2091
Превозвачите се вдигат на протест, искат адекватна транспортна политика
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Превозвачите се вдигат на ефективен протест на 27 април от 10 часа срещу високите цени на горивата, тол системата и липсата на транспортна политика от страна на правителството. Това обявиха представителите на транспортния сектор на пресконференция в БТА. Над 100 автобуса и 300 камиона ще бъдат позиционирани пред Министерския съвет, парламента и от БНБ до катедралата "Александър Невски" в София, след което ще проведат протестно шествие. Такива акции ще има и в други градове като Пловдив, Варна, Бургас, Русе, съобщи Магдалена Милтенова от името на браншовите организации на автобусните, международните, товарните и автомобилните превозвачи и шофьори. 

Исканията им са за премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което според тях ще доведе до поевтиняване с 10 – 15 ст. на горивото за всеки български гражданин. Освен това превозвачите настояват и за намаление на акциза на горивата с 50% за 6 месеца и са изчислили, че тази мярка би снижила цената с 33 стотинки за литър.

От 1 юли превозвачите ще плащат такси и за второкласните пътища

От 1 юли превозвачите ще плащат такси и по второкласните пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Гр...

Според браншовите организации е необходима спешна промяна в нормативната база, като се разшири обхватът на субсидираните линии и се осигурят средства за всички междуселищни превози.

Категорично против предложенията на управляващите за тол системата се обявиха още организациите в транспортния сектор. "Не подкрепяме предложението на МРРБ за увеличаване на тол таксите", единодушни са те. Не подкрепят и предложението всички второстепенни пътища да бъдат таксувани.

Превозвачите искат отчетност и публичност на функционирането на тол системата и изразиха съмнения в събирането и разходването на средствата по сегашния модел.

Протестът няма да е първи и последен, заканиха се те. "Ако правителството припознае нашите искания, времето, което бихме дали е 20 дни от днес, т.е. до 18 май. Ако до 18 май нямаме резултат, ще организираме общонационален протест заедно с много други организации, пряко засегнати от цените на горивата и не са само превозвачи", заяви още Милтенова.

Превозвачите: Никой не знае как ще се прилага пакет "Мобилност"

Съюзът на международните превозвачи (СМП)  изрази притеснение от незаинтересоваността на Министерството на транспорта как ще се пр...

Тя отбеляза, че липсва комуникация между министерствата и подчерта: "Транспортна политикане се прави нито само от Министерство на транспорта, нито само от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, това трябва да бъде политика на правителството".

Превозвачите изтъкнаха още, че исканите от тях мерки са предприети в други европейски страни и упрекнаха българската държава в бездействие.  "Във Франция - 400 млн. евро за транспортния бизнес, 750 евро конкретно на превозно средство; в Германия – федерална отстъпка от 14.5 евроцента за дизела и 25 евроцента за бензина; в Хърватия – от 22 май няма влагане на биокомпонента в горивото и има мораториум върху цената на горивата; в Испания по същия начин – цял пакет мерки за милиарди евро, вкл. възстановяване на акциз за превозвачите", посочи Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.  "В другите страни от месец и половина ги има мерките и действат, а при нас – обещания, одобрение и нищо не се случва", коментира той.

Председателят на камарата на автобусните превозвачи Васил Пиронков посочи, че правителството не изпълнява европейския регламент 1370, отнасящ се до социалната функция на превозвачите.  "Не може да имаме ние ангажименти и задължения, които държавата контролира и ни натиска и в същото време тя да не си изпълнява своите задължения като член на европейската общност", коментира той. "Повече от 16 социални групи возим, общественият транспорт е социална услуга", подчерта Пиронков и сподели: "Ние сме в по-тежко положение от украинските бежанци, които са по хотелите". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com