Природозащитници на протест в София: "Пирин" не е баница

4483
Природозащитници на протест в София: "Пирин" не е баница
Снимка: Actualno.com

Десетки граждани излязоха тази вечер на протест в центъра на София срещу решението на правителството да разшири ски зоната в Национален парк „Пирин” и да позволи изграждането на нов лифт.

С възгласи „Оставка” и „Пирин не е баница” те блокираха кръстовището на Попа с искане за екооценка на промяната на плана за управление на парка. По-късно демонстрантите тръгнаха към Орлов мост.

Кметът на Банско доволен - благодари на правителството

Благодаря на правителството и лично на министър-председателя, г-н Бойко Борисов, за отговорната държавническа позиция, която бе изразен...

Според тях зад подкрепената от местни кметове инициатива за втори лифт над Банско прозира желание да бъдат изсечени и продадени вековни гори.

Нов протест ще има на 4 януари, като екоорганизациите ще продължат борбата си в Брюксел и в съда.

Междувременно от коалиция "За да остане природа в България" излязоха със своя позиция, в която заявяват, че дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет е прескочил Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и е допуснал мащабни сечи и строителство в Пирин.

Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него, смятат природозащитниците.

Еколози ще протестират по време на европредседателството заради Банско

Нови протести по време на Българското европредседателство подготвят природозащитници, несъгласни с решението на Министерския съвет за п...

В три от зоните на парка строителството става допустима дейност, на обща площ от 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0,6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори, казват природозащитнците.

Решението позволява дейности, които са забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови, подчертават еколозите. В същото време от Министерството на екологията разчитат закона по друг начин и изтъкват, че строителство на ски писти и инфраструктура е разрешена, изтъкват от "За да остане природа в България".

Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира, обясняват природозащитниците.

Кабинетът гласува и второ решение – ако има реално инвестиционно намерение за втори кабинков лифт, то трябва да се подложи на процедура по изменение на плана за управление на парка и съгласуване с екологичното законодателство. Това решение, възложено на Министъра на околната среда и водите, повтаря вече съществуващи негови задължения, които той не изпълнява, смятат от коалицията и добавят, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин, категорични са природозащитниците.

Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и протестни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com