Пришпориха строителите на стената на разкопките на АМ "Струма"

6242
Пришпориха строителите на стената на разкопките на АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

Едва 11 дни на разположение имат строителите на стената на ЛОТ-2 на Автомагистрала „Струма”, изграждаща се край село Мурсалево, община Кочериново, за да я довършат, предаде БГНЕС.

„Стената трябва да бъде завършена на 15 септември, или най-късно на 20-ти”, гласят последните инструкции „свише” до строителите.

В средата на м. юни т.г. „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка по чл. 90 за изготвянето на технически проект и изграждането на подпорна стена при археологически обект по трасето на лот 2 от АМ „Струма“, която е с дължина 155 метра и цена 7 милиона лева.

Идеята на изгражданата извънредно стена е да запази северния край на разкопките, разкрити през пролетта на миналата година, свързвайки двата моста край прелеза за селата Бураново, Боровец и други. Струващата 7 милиона лева стена ще бъде висока до 8 метра и ще бъде изградена посредством пилотно-еркерна конструкция.

За целта бяха пробити 104 пилотни отвора, които бяха армирани и бетонирани.

В момента обектът край Мурсалево е „корпусен”, на него се трудят десетки работници, предимно арматуристи, обслужвани от няколко крана.

Самата стена, която ще свърже от север двата моста, а от юг ще бъде насипана с пръст, се състои от 17 крила или „ламели”. Те се градят на два етапа, първо с височина от 5 метра, а втората фаза включва надграждане с още 3 метра. В средата на стената височината ще бъде 4+3 метра или с метър по-ниска заради „гърбица” на терена.

Така основният строител на ЛОТ-2 от Дупница до Благоевград ще има точно един месец за насипването на  пространството южно от стената, валирането, асфалтирането и други за окончателното завършване на ЛОТ-а. Той трябва да бъде пуснат на 20 октомври или 10 дни предсрочно.

Припомняме, че стената бе планирана след като медии и археолози алармираха, че магистралата ще „погребе” още един исторически обект.

Разкопките край Мурсалево започнаха през април м.г. и приключиха в края на юни 2015 г. Там бе открито селище, съществувало през VI-то хилядолетие преди Христа. То е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури.

Спират тировете по магистрала "Струма" и Е-79

От 14:00 до 20:00 часа ще бъде ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените участъци ...

Селището се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини то било опожарено от самите му обитатели и напуснато. На много по-късен етап, V-ти век преди новата ера, върху останките от селището траките са извършвали своите обреди. Открити бяха и три скелета на деца, принесени в жертва на боговете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com