Процесът "Левски": Не е имало начин Апостола да бъде спасен от смъртна присъда

10458

Не бих казала, че Васил Левски е можел да бъде спасен от смъртна присъда, тъй като става въпрос за един чисто политически процес. Това заяви Дора Чаушева, директор на Националния музей "Васил Левски" в град Карлово, в специалното предаване на Actualno.com, посветено на 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

"Примери за политически процеси имаме както в наше време, така и в различните периоди на историческото развитие", посочи Чаушева. По думите ѝ Левски е положил всички усилия като един нормален човек да се спаси от смъртното наказание. И още - няма как да не натежат и обвиненията за криминалното престъпление, в което Апостола е обвинен (убийството на слугата на чорбаджията Денчо Халача в Ловеч - бел. ред.), обясни Дора Чаушева.

Тя подчерта, че нарочната съдебна комисия, която се изпраща от Цариград, е натоварена с указания максимално да ограничи разследванията сред комитетските дейци. И това е така, тъй като за самата Османска империя не е в интерес да се представи все по-развиващата се революционна организация, създадена от Левски.

Дора Чаушева припомни, че съдебният състав е трябвало да издаде минимални присъди. "Според мен няма как една имперска власт да не си позволи да накаже с това най-тежко наказание водача на една такава организация, което да бъде и като знак за останалите и за следващите, които тръгнат по този път, какво би ги очаквало", изрази мнение още директорът на музея "Васил Левски".

Левски и времето днес

"Преходът роди процеси, които не можем да овладеем. Вече посягаме дори и на иконите. Търсим жълтото, скандала. Защото днешното общество се опитва да проектира своите недъзи върху хората, които са били преди нас. Опитваме се да свалим Левски от пиедестала, за да съхраним себе си". Това заяви и историкът и културолог от Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. Георги Вълчев, коментирайки въпроса с отношението на обществото ни към Апостола, в рамките на предаването.

"Днес никой не очаква от нас да жертваме живота си. Но от нас се иска да не бъдем конформисти. Когато има голям обществен проблем, да имаме куража да заявим своята позиция с името си. Нещо, което се случва рядко в днешно време и затова се опитваме да принизим тези национални герои", счита експертът.

Да си гражданин, означава да си публична личност. Да извадиш на показ своите идеали - това, което е направил Левски. Голямата борба на националните ни революционери е да превърнат българите в граждани. Те залагат модерната визия за България. В империята по онова време си поданик, не си гражданин. Те искат да бъдат граждани!", категоричен е още доц. Вълчев.

Гледайте цялото предаване "Процесът "Левски" в следващото видео:

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com