Проф. Радулов: Дали мигрантите не са част от агентура, настроена враждебно срещу ЕС и НАТО

10018
Проф. Радулов: Дали мигрантите не са част от агентура, настроена враждебно срещу ЕС и НАТО
Снимка: Actualno.com

"Сериозен е въпросът дали тези потоци от мигранти - част от които спираме, а други пропускаме, не са система за пропускане на враждебно настроена спрямо ЕС и НАТО агентура". Това заяви проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР пред БНР.

По думите му по-важната статистика е колко мигранти са успели да преминат. Той прогнозира, че по първостепенната, второстепенната и третостепенната републиканска пътна мрежа е много възможна да се случва безопасен превоз на мигранти, а бусовете, които са хванати на АМ "Тракия", да се използват само като примамка на полицията. 

Бивш директор на "Гранична полиция" очаква мигрантският натиск да се увеличи

Бившият директор на "Гранична полиция" Валери Григоров очаква мигрантският натиск да се усилие, което налага засилване на влиянието с ж...

"Експерти, запознати с обстановката, твърдят, че мигрантските групи са такива, които известно време са пребивавали в турските лагери. В тях има над 4 млн. мигранти, голяма част от тях са от Афганистан и те по-скоро са дошли там през миналото лято и есен, защото сега планинските проходи не са в състояние да бъдат преминати. Заради земетресението средствата са силно ограничени и затова те са решили за най-разумно да тръгнат към Западна Европа”, каза Радулов.

Като експерт по национална сигурност той изтъкна, че младежи, които са неукрепнали и с лабилна психика, са прекрасна плячка за всички разузнавателни централи.

„Турция има стара стратегия за внедряване на агентура. Вероятно част от тях са вербувани. Напълно възможно е в групите, с които са се движели от Афганистан, да има и представители на пакистанското разузнаване, което има сериозни интереси в Западна Европа, и е установено, че използва мигрантския поток за инфилтриране", обясни Радулов.

Той изтъкна, че в местоположението, на което е страната ни – външна граница на Европейския съюз, трябва да използваме всички възможности, които ни се предоставят.

Тихомир Безлов: България е само част от канали за мигрантите, организацията е от страната по произход

България е само част от канали. Те минават оттук, ние сме едно от препятствията, за което трябва да се плати. Същото се случва в Сърбия...

Радулов припомни, че ЕС отказва да даде пари за оградата по границата. Съвременната тенденция е за създаване на умна граница - това е сигнална система, която се състои от различни типове датчици от дронове и други съоръжения, които позволяват ранно предизвестие за групи, които идват към българската граница, и оповестяване на дежурни екипи, които са добре подготвени. За създаване на умна граница е нужно да се промени цялата концепция за опазване на границата, обясни експертът.

„Рискът за Европа е осезаем. В Германия има страшно напрежение, защото мигрантите се обгрижват и с държавни, и с общински средства, но така намаляват парите за придобивки, с които германците са свикнали. Отделно социалната система е претрупана. Европа е узряла спрямо идеята да окаже по-концентрирана помощ", допълни Николай Радулов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество