Прогноза от Петър Янков за август 2022 - климатична справка, геопрогноза и народна метеорология

13674
Снимки: Студио Actualno

Тази година август ще бъде с температури около нормата, като очакванията са по Черноморието да бъде по-хладно с 1,2 градуса от средните месечни температури. Близки до климатичните норми ще бъдат температурите в западните райони. Валежите ще бъдат по-малко от обичайното, като най-малко ще вали над централните и източните части от страната. Това гласи прогнозата на синоптика Петър Янков, част от екипа на ТВ-Мет.

1 - 10 август

Месецът ще започне с превалявания в западната половна от страната, като източните райони ще бъдат недосегаеми за валежите. Слабо понижение на температурите, като максималните ще бъдат 32 до 37 градуса. Между 5 и 8 август за кратко ни очакват отново горещини. Термометрите в населените места ще гонят 40 градусовата температурна бариера. Валежи и кратко захлаждане се очаква между 9 и 11 август. Преваляванията ще достигат до Черноморското ни крайбрежие. По-интензивни ще бъдат в западните и северни райони и по южното ни Черноморие.

10 - 20 август

През втората деседневка ще бъде сухо и сравнително топло. Валежи се очакват от 19 до 20 август, като ще вали и по Черноморското ни крайбрежие. От 10 до 17 август дневните температури ще достигат стойности до 36-39 градуса, а в края на деседневката ще се понижат - от 27 до 32.

21 - 31 август

В началото на третото десетдневие ще има условия за пренос на по-хладен въздух от север и по-съществено понижение на температурите - 27 до 32 градуса.

Валежи са възможни на 23 и 24 август, главно в западните и в северните части от страната и по Черноморието. От 25 до 29 отново ще настъпи слънчево и по-топло време. Превалявания се очакват на 30 и 31 август, главно в западната половина от страната.

Климатична справка

Средните климатични максимални температури за месец август са между 28 и 32 градуса, а средните минимални: между 15 и 18 градуса. Валежните периоди за месеца са от 7 до 15 август и между 21 и 24 август.

Геопрогноза

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде средна и земното магнитно поле ще бъде динамично, с повишена активност. В началото на месеца, около 3-4 август, през периода 18-ти – 20-ти август и около 30 август на Балканите се очакват слаби магнитни бури, без да оказват съществено влияние на комуникациите.

Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За август народната метеорология гласи:

Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.

Историческа справка август

През осмият месец от годината повечето хора са в летни отпуски. Това не е случайно, защото и времето през месеца е типично лятно, подходящо за почивка. През повечето дни обикновено е слънчево и топло, а през отделни дни и горещо. Тогава температурите достигат стойности до 35, 40 градуса. През този месец има най-много дни с температури над 40 градуса от цялата година. Най-високите температури са отчетени в Чирпан 45 градуса, в Сандански 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов 43, и др. В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерна на 11 август 1994 година. В Пловдив на 22 август 1922 година са отчетени 41 градуса, а в Плевен на 12 август пак 1922 година: 43 градуса.

Макар и рядко нощните температурите се понижават до 5, 8 градуса. Най-студено през август е било в Трън 0 градуса, Самоков 1 градус, Смолян 2, Казанлък и Панагюрище 3, Пазарджик и Кнежа 4. В София на 29 август 1981 година са измерени 3,5 градуса, в Пловдив на 24 август са отчетени 5,6, а в Плевен пак на 24-ти 7,2 градуса през 1907 градуса. Тези ниски температури ни припомнят, че лятото отива към своя край и скоро идва есента.

Температурата на морската вода също достига своя максимум през този месец. Най-често по Северното Черноморие тя е около 24 градуса, а по Южното 25, 26, но тази година през по-голяма част от месеца ще варира от 25 до 28 градуса.

В планините нощите са хладни, а по високите части и студени с минимални температури между 3 и 5 градуса. Когато застудяването е силно изразено по най-високите била и върхове, ако има валежи, те преминават в сняг, а много рядко се образува и тънка снежна покривка. Имало е и необичайно обилни снеговалежи – на Черни връх дебелината на снега при такова изваляване е достигала почти 80 см. Все пак тези явления не са характерни през този месец и обикновено туристите се радват на слънчево и сухо време.

ОЩЕ: Какво ще е времето през август и каква зима ни очаква - говори метеорологът Петър Янков (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com