Прогноза за времето - 20 ноември (сряда)

6694
Прогноза за времето - 20 ноември (сряда)
Снимка: БГНЕС

През следващото денонощие времето над страната ще бъде облачно и дъждовно.

В Централна и Източна България валежите ще са значителни. В западната част на Северна България, при температури близки до 0°, ще има условия за поледици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър, предимно от североизток. Минимални температури, в повечето райони, между 1° и 6°, максимални от 1-2° в Северозападна България до 11-12° в южните райони и по Черноморието. Това съобщи Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), пред "Фокус".

В три области е обявен оранжев код, а в останалата част от страната - жълт за дъжд, сняг и поледици на 21 ноември.

Седмична прогноза за времето за 19 - 25 ноември

Новата седмица ще започне с променлива облачност и слаби превалявания от дъжд. Максималните температури в понеделник ще са между 1 и 1...

Оранжевият код важи за областите: Стара Загора, Хасково и Кърджали. Там се очакват значителни валежи от дъжд със сумарни количества за денонощието между 30 и 50 л/кв. м.

В областите: София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Сливен, Ямбол, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас, е в сила жълта степен на опасност за валежи от дъжд. Там също се очакват значителни количества – между 20 и 30 л/кв. м.

Във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе е обявен жълт код за валежи от дъжд, сняг и поледици. Там се очакват значителни валежи от дъжд с количества до 20-25 л/кв. м. Ще има и условия за образуване на поледици.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и през деня ще се повишава.

Ноември е с аномалия от 10 градуса, чака ни мека зима

Предстоящата зима ще бъде по-мека от обичайното, като термометрите ще отчитат до 2 градуса над стандартните за този период от годината ...

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 11° и 13°. Температурата на морската вода е 13-14°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините също ще бъде облачно с валежи от дъжд, над около 2000 метра от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югоизток, който вечерта ще отслабне. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 7°, на 2000 метра – около 3°.

През нощта срещу четвъртък в Северна и по високите котловинни полета на Западна България дъждът ще премине в сняг, в Южна ще вали дъжд. В четвъртък валежите ще отслабнат, до вечерта ще спрат, вятърът ще отслабне. В петък и събота вече ще е без валежи, но студено, особено в Северна България, където минималните температури ще се понижават на места до минус 10°.

Облачността ще се разкъса, над много райони до слънчево, но на отделни места в низините ще има ниска облачност или мъгла. Дневните температури ще бъдат в много широки граници, но все пак с тенденция към повишение, повече през втория ден, когато вятърът ще се ориентира от югозапад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com