Производителите на картофи готвят протести заради помощи

1793
Производителите на картофи готвят протести заради помощи
Снимка: iStock/Guliver

Производителите на картофи готвят протест заради отпадането на картофите за консумация от обвързаното подпомагане в следващия програмен период. Това обяви председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Земеделците искат незабавна среща с премиера Кирил Петков, защото има неразбиране на проблема в лицето на Министерството на земеделието. Те настояват и за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не защитават интересите на родните производители и целят закриването на цял сектор.

„При положение, че правителството и премиера Кирил Петков не ни обърнат внимание ще започнем протести в цялата страна. Хората вече са в готовност“, коментира Джиков.

Браншът настоява България да защити пред Брюксел оставането на европейските субсидии за трапезни картофи. Според Джиков се цели унищожаването на картофопроизводството у нас и осигуряването на внос от най-големите производители Германия и Франция.

Министерство на земеделието ще отпусне 150 млн. лв. повече на производителите

Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на българските производителите в няколко сектора. Това заяви министърът на земеделието Ива...

„Българският сладък картоф е заплашен от изчезване заради безхаберието на чиновниците в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика и твърдят, че има свръхпроизводство у нас“, подчерта Джиков.

По думите му от страна на Министерството на земеделието се наблюдава мълчание по проблема вече седем месеца. „Няма никакви разяснения, няма анализи, няма разработени алтернативни варианти за земеделците, няма никакъв екшън план и стратегия“, подчерта Джиков. „Има само смазваща конкуренция на родния пазар от високосубсидирани картофи от Германия, Полша и Франция. Те са на себестойност, за която ние само можем да мечтаем, а виновни няма“, допълни той.

От бранша алармират още, че над 2300 картофопроизводители и техните семейства ще останат без работа, препитание и доходи.

„Всичко това няма значение за политическите ръководства на Министерството на земеделието от 2019 г. досега, за представителите на България в Брюксел и за евродепутатите ни. За тях е важно да подпишем регламентите по новата ОСП, да вземем милиардите от Брюксел, защото нашите хора тук ги чакат“, каза Тодор Джиков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com