Прокуратурата разследва служители на Министерството на отбраната за безстопанственост

1554
Прокуратурата разследва служители на Министерството на отбраната за безстопанственост
Снимка: БГНЕС

След като повдигна две обвинения на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, прокуратурата е започнала разследване и срещу служители във ведомството за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата това е довело до разпиляване на имущество на министерството в особено големи размери - "около 2 132 000 лв.", се посочва в съобщение на пресцентъра на държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано на 25 ноември от военноокръжната прокуратура в София. Разследваните са служители от изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната (МО)". Престъплението, за което е образувано разследването, е извършено в периода 2009 г. - юли 2013 г., пише в съобщението на прокуратурата. Започнало е след проверка от ДАНС, която е установила, че след проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на МО на 12 септември 2009 г. е било сключено рамково споразумение между търговско дружество и изпълнителна агенция "Социални дейности на МО".

Найденов: В документите от Ненчев не се споменава ремонт на двигатели

В документите, посочени от министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, не става дума нито за ремонт, нито за двигатели и не се пре...

В резултат са сключени договори за доставка и монтаж на обзавеждане на общо 179 ведомствени жилища на обща стойност 3 697 693 лв. Договорите са били изпълнени и собствеността на изработените вещи е преминала върху изпълнителната агенция.

Част от изработеното обзавеждане - за 85 жилища, е монтирано, но за останалите изработени вещи не са предприети действия по тяхното приемане от страна на собственика - "Социални дейности на МО". Те са оставени на съхранение в складове на изпълнителя по договорите. Стойността на материалните активи на агенцията, оставени на съхранение в складовете на изпълнителя, е в размер на 2 886 414.13 лв. Също така на изпълнителя не е била предоставена възможност да монтира изработеното обзавеждане.

В хода на проверката е установено, че длъжностните лица от МО умишлено не са положили необходимите грижи за стопанисването и запазването на обзавеждането в продължение на повече от три години и половина. Освен че е налице реално неприемане на вещите, а оставянето им на съхранение в склад на изпълнителя, бездействието на длъжностните лица е довело до повреждане и унищожаване на голяма част от обзавеждането, което е на обща стойност около 2 132 000 лв. В този размер е и настъпилата щета за министерството.

Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност, пише още в съобщението на прокуратурата.

Скандално - Министерството на отбраната продава апетитен имот за жълти стотинки

70 лева (35 евро) за 1 квадратен метър – това е цената за 11,5 декара имот на Министерството на отбраната в ж.к. „Младост&r...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com