Протест и контрапротест заради Слави Бинев

20265
Протест и контрапротест заради Слави Бинев
Снимка: БГНЕС

Около 150 души се събраха на протест в градинката пред "Кристал" срещу назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии - точно както беше планирано.

На събитието се появиха редица известни имена, начело с напусналия директор на Народния театър Александър Морфов. Там бяха актьорите Йосиф Сърчаджиев, Валери Йорданов и Славчо Пеев, проф. Велислав Минеков, политилогът Евгений Дайнов, режисьорът Нидал Алгафари, директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов, певецът Васко Кръпката, журналистът Иво Инджев. В демонстрацията присъстваха още журналистът Найо Тицин, както и някои от активистите на "Протестна мрежа", пише Агенция ПИК. Йоана Иванова и Дончо Дудев, които се прочуха като лица на февруарските протести, също се появиха.

Слави Бинев: Нападат ме, защото сега ще надзиравам тези, които ме очерняха

Изключително неудобно се чувствам да бъда нападан от хора, които не ме познават и които са се поддали на клишетата. Смятам, че един чов...

След като множеството запълни почти напълно знаковата градинка "Кристал", актьорът Йосиф Сърчаджиев, заедно с Владимир Люцканов, поведе хората към парламента с призиви: "Хайде всички с мен". При пристигането пред парламента актьорът стисна юмрук, вдигна ръка във въздуха и заяви: "Със сила и вяра, Бог е с нас. О, Господи, помогни ни!", предаде БГНЕС.

Люцканов каза още, че са излезли днес, защото искат "Славчо Бинев да си почине". "Да отиде да се занимава с това, което му идва отръки, тоест с опростачването на нацията и да ни остави на мира. Мисля, че има по-достойни хора, които да се занимават с тази комисия по култура, ако въобще има нужда от комисия по култура", заяви Люцканов. За изказването на Бинев от вчера, че е най-подготвеният да оглави тази комисия, директорът на Младежкия театър коментира: "Един човек с така изградено тяло, очевидно има подготовка, той е прекарал доста време във фитнес залата, никой не може да му отрече тази подготовка".

Александър Морфов бе категоричен, че няма общи теми, които да обсъжда със Слави Бинев. "За мен това е една парадоксална личност, но в нашата парадоксална държава всичко е възможно. Мисля, че нивото, което той би могъл да достигне е управител на плувен басейн, нищо повече", коментира режисьорът, след като вчера Бинев каза, че бил най-подготвен за поста председател на комисията по култура и медии. "Това е единственият начин, по който аз могъл да протестирам. Културата е поставена в изключително тежко положение, тя никога не е била приоритет за България. Назначаването на лица като този човек е обидно, унизително и гавра с културата на България", каза обичаният режисьор. Според него днешният протест е началото и може би недоволните хора от случващото се в държавата ще станат повече. И режисьорът на "Хъшове" се съгласи със сравнението между избора на Слави Бинев и избора преди години и половина на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Актьорът Валери Йорданов мисли, че примерът на Александър Морфов трябва да се последва. Проблемът е, че малко хора са свободни и силни като Сашо - да го кажат в толкова прав текст, каза театралният и филмов актьор.

Проф. Нако Стефанов: Назначенията на Бинев и сие са провокация към обществото

Назначаването на депутата от ПФ Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии е една провокация, смята проф....

В същото време на събитието пристигнаха и хора в защита на Слави Бинев, като Любен Дилов-син, националистът Павел Чернев, представители на партия Средна европейска класа.

Вечното присъствие Йоло Денев също дойде, въоръжен с мегафон. Той поиска обичайното - революция, а който не иска да го подкрепи, да ходи в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...