Протест пред МОСВ срещу найлоновите торбички

3589
Протест пред МОСВ срещу найлоновите торбички
Снимка: БГНЕС

Природозащитници настояват МОСВ да вземе по-строги мерки за намаляване на найлоновите торбички, предаде БГНЕС.

В световния ден без найлонови торбички, който се отбелязва в много европейски страни, те внасят отворено писмо, подписано от много граждани и организации за промяна на наредбата за по-високи такси и изискванията към производителите и търговците.

WWF: Последните 30 екземпляра от най-редките морски бозайници трябва да бъдат спасени сега

Последните 30 останали екземпляра от вакита (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ...

„Тук сме за акцията без найлонови торби, с която искаме от отговорната институция и от министъра на околната среда и водите Нено Димов да се вземат по-строги мерки за намаляване на пластмасовите торби, за по-висока продуктова такса и за такса върху всички произведени пластмасови торби, независимо от големите и от това дали са с или без дръжка. В момента в наредбата има много изключение”, заяви за БГНЕС Данита Заричинова от екологично сдружение „За Земята”.

„Искаме ограничаването на торбичките на територията на цяла България, тъй като когато найлонова торбичка попадне във воден басейн, където и да било в България, накрая тя стига и до морето. Това го виждаме при почистване на реки, плажове, както и в планините. Навсякъде е залято с пластмасови торби”, посочи Данита Заричинова.

Според нея въвеждането на цена за торбички дала ефект за тези, които имат такава. Но, някои са напълно безплатни и ги има навсякъде – големи вериги и малки магазинчета, допълни тя. Заричинова смята, че има и много хора, които вече се замислят дали да ползват торбички и има намаляване, но трябват по-строги мерки и от отговорните институции, за да се изчисти природата.

„Най-големите вреди на найлоновите торбички е, че се разпадат на по-малки пластмаси и по този начин стават храна за птици и малки животни, които ги бъркат със своята храна. Затова има изключително много умрели птици и животни. По хранителната верига това се връща и към човека в един момент. Пластмасата като цяло има отрицателно влияние върху човека, не само торбите, но и чаши, кутии. Това се отразява и натрупва в организма”, обясни природозащитничката.

Млади еко-доброволци спасяват Черно море от замърсяване

По случай деня на Европа (9 май), във Варна се основава нов международен еко-клуб „Защитниците на Черно море.“ Основателите...

Тя изтъкна, че Франция скоро обяви, че забранява цялостно найлоновите торби. „Има държави като Ирландия, където драстично се забелязва, че има намаляване на употребата им. Надяваме се и отделни общини в България да помислят да имат по-отговорно отношение и страната ни да бъде един от добрите примери. За момента настояваме за по-силни рестрикции. Смятаме, че една пълна забрана трябва да се въведе постепенно”, каза още Данита Заричинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com