Протест в Първомайци заради водовземане

1047
Протест в Първомайци заради водовземане
Снимка: iStock/Guliver

Жителите на село Първомайци, община Горна Оряховица, излизат на протест заради водовземане в селото. Това съобщи за „Фокус“ – Велико Търново кметът на населеното място Ясен Янков. Той обясни, че в землището на селото се намира шахтов кладенец на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запази“, черпенето на вода от който е преустановено още през 1983-1984година, заради пресушаване на частните кладенци и чешми на жителите на селото. В момента се извършва почистване и на шахтовия кладенец и разкопаване на инфраструктурата в селото.

„Хората ги притеснява, че ще се изчерпа отново водата в кладенците в личните домове и чешмите ще пресъхнат. Другото притеснение е, че в този период ще се разкопаят отново улиците, за които няма гаранция, че ще бъдат възстановени. Тъкмо приключи един проект за подмяна на канализация, по който бяха възстановени улиците и сега отново ще разкопават уличната мрежа“, посочи кметът на селото Ясен Янков. Той припомни, че протести по повод функционирането на този шахтов кладенец е имало още през 11983-1984 година. Тогава са били направени нови съоръжения в Поликраище, а тези са били затворени. През 2009 година шахтовият кладенец в Първомайци отново е бил въведен в експлоатация, което отново довело до пресушаване на частните водоизточници. Тогава жителите на Първомайци са инициирали подписки, като едната била подкрепена от 97 жители, а другата от 140. Строителството на базата е било преустановено. „Сега отново без никакво уведомяване започнаха да копаят извън населеното място. Тепърва предстои да влязат и в населеното място. Обяснението на проектанта е, че този водоизточник ще се ползва само при пожар, но хората нямат доверие, че няма да им свърши пак водата в кладенците“, посочи Ясен Янков.

Протестът се организира от инициативен комитет, създаден от жители на селото. Той ще се състои на 27 септември, от 09.00 часа, на ул. „Александър Батенберг“, в западната част на селото, където се намира и самият кладенец. Гражданското недоволство ще бъде изразено мирно, без да се блокира движението по четвъртокласната пътна мрежа. По време на протеста отново ще започне събиране на подписка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com