Протест в столицата срещу търговските споразумения на ЕС с Канада и САЩ

2071
Протест в столицата срещу търговските споразумения на ЕС с Канада и САЩ
Снимка: БГНЕС

Граждански екологични организации протестираха следобед в столицата срещу търговските споразумения на Европейския съюз с Канада и Съединените щати. Мариана Христова от коалиция "България, свободна от ГМО“ изтъкна:

Никой не попита: "Вие съгласни ли сте?“. Ние знаем ли какво ще ни се случи след това? За какво се борехме през всички тези години? За да имаме по-красив живот, да сме по-здрави, но да дадем изключително лесно, само срещу едни визи, да дадем възможност на корпорациите да решават и да съдят държавата в едни тъмни и неясни схеми, наречени арбитражни съдилища, където, без да има писани закони, едни корпоративни адвокати решават ние какво да ядем, какво да обличаме, какви лекарства да пием, дали да си даваме водата, дали да си даваме земята и изобщо дали да сме живи - каза Мариана Христова от коалиция "България, свободна от ГМО“.

Германски съд отхвърли жалба на 200 000 срещу споразумението CETA

Германският конституционен съд отхвърли в четвъртък спешни жалби, насочени към спиране на търговското споразумение на Европейския съюз...

Георги Христов от сдружение "Солидарна България“ посочи мотивите за протеста:

България като страна няма изготвен абсолютно никакъв анализ на ефектите от това споразумение и въпреки многобройните ни опити да разговаряме с представители на правителството, абсолютно никакъв отговор не сме получили и за пореден път апелираме към българското правителство да се държи отговорно и да не подкрепя това споразумение, без да има някакъв дебат, без да се знае какво ще получим ние от него, както и да не продава интересите на държавата за едни визи, които са просто несравними като цена. Така ние заменяме кон за кокошка.

Според протестиращите споразумението на Европейския съюз с Канада крие редица негативни ефекти. Ивайло Попов от екологично сдружение "За Земята“ каза:

Към момента България е единствената страна в ЕС, която няма изготвен анализ на въздействието, а в същото време имаме кратки споменавания в медиите колко страхотно ще бъде. Никой обаче не знае няколкото политици, които се изказват така, защо те смятат така.

Австрия и Франция ще предложат рестарт на ТПТИ под друго име

Австрия и Франция днес ще предложат да се сложи край на настоящия кръг от преговори между САЩ и ЕС по Трансантлатическо партньорство за...

Организаторите на протеста са Екологично сдружение "За Земята“, Сдружение "Солидарна България“, Гражданска инициатива за забрана на технологията фракинг за шистов газ в България, Коалиция "България без ГМО“ и Инициативен комитет "За чиста България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com